Ultima Ora

Podgoriile unde strugurii se strâng noaptea. Momentul în care se culege recolta influențează gustul vinului

Podgoriile unde strugurii se strâng noaptea. Momentul în care se culege recolta influențează gustul vinului

E toamnă. Miroase a struguri copți și a must proaspăt. În inima regiunii Alentejo, din sudul Portugaliei, podgorenii au găsit o soluție ingenioasă pentru a face față temperaturilor toride, în ciuda datei din calendar. Aici strugurii se strâng noaptea, oamenii fiind ghidați de lumina lunii și farurile utilajelor agricole. Această metodă, din ce în ce mai răspândită, le permite să protejeze calitatea fructelor și să evite temperaturile sufocante din timpul zilei.

Într-o zonă unde temperaturile pot depăși frecvent 40 de grade Celsius, recoltarea nocturnă s-a dovedit a fi mai mult decât un truc, ci o strategie esențială pentru păstrarea prospețimii și aromelor naturale ale strugurilor.

Diferențele mari dintre temperaturile diurne și cele nocturne ajută la menținerea echilibrului între zahăr și aciditate, elemente esențiale pentru obținerea unui vin de calitate, notează Adevărul.

Deși la început ideea de a lucra pe timp de noapte a fost întâmpinată cu scepticism, muncitorii din podgoriile Alentejo au ajuns să aprecieze noul program.

vin vie struguri

Pe lângă faptul că evită căldura intensă, ei se bucură și de un ritm de lucru mai suportabil. În toiul nopții, pauza tradițională de la ora 3 aduce un moment de relaxare, însoțit de gustări specifice zonei, precum brânzeturi locale, măsline și mezeluri.

Această adaptare a programului de recoltare este determinată de condițiile climatice tot mai severe din sudul Europei. Culesul strugurilor debutează, de regulă, la sfârșitul lunii august și continuă pe tot parcursul toamnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *