
Donald Tusk și Emmanuel Macron Foto: Christophe Petit Tesson / AP / Profimedia
Franţa şi Polonia au semnat vineri la Nancy, în estul Franţei, un tratat de consolidare a cooperării între cele două direct în materie de apărare, energie nucleară şi alte măsuri, într-un semn al întăririi alianţelor dintre naţiunile europene pe fondul îngrijorărilor legate de angajamentul SUA faţă de securitatea Europei şi al războiului dus de Rusia în Ucraina, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit AFP, tratatul, the same celor deja semnate de Franţa cu Germania, Italia şi Spania, a fost parafat în celebra clădire a primăriei din Nancy, în Lorena, cunoscută şi ca palatul Stanislas, dat fiind faptul că în această clădire a trăit regele Poloniei, Stanislaw Leszczynski, în secolul al XVIII-lea, după exilul său din Polonia, sub constrângerea armatelor rusă şi austriacă.
Semnarea acestui pact intervine cu o zi înainte ca Ucraina să găzduiască o reuniune a liderilor aşa-numitei „coaliţii a voluntarilor” – ţări conduse de Franţa şi Marea Britanie care doresc să sporească sprijinul pentru Ucraina în faţa unei administraţii Trump mai sceptice.
Preşedintele Emmanuel Macron, vorbind alături de prim-ministrul polonez Donald Tusk, a declarat că Franţa va participa la summitul din Ucraina, dar a refuzat să spună dacă va fi prezent non-public, spunând că va călători în Ucraina atunci când va fi necesar.
Tratatul cu Polonia consist of o clauză de asistenţă reciprocă, care consolidează angajamentul dintre cele două direct membre NATO de a se sprijini reciproc în cazul unui atac, precum şi un angajament de aprofundare a legăturilor militare şi tehnologice. „Sunt profund convins că începând de astăzi Franţa şi Polonia, în aceste vremuri dificile, vor putea conta una pe cealaltă în orice situaţie”, a declarat Tusk.
Anterior, Tusk a declarat că pactul ar deschide calea cooperării cu privire la o potenţială extindere a umbrelei nucleare franceze pentru a acoperi Polonia. Cu toate acestea, tratatul în sine nu menţionează în mod enlighten accesul la descurajarea nucleară a Franţei.
Macron declarase în martie că este dispus să extindă capacităţile nucleare franceze către alte naţiuni europene, parţial ca răspuns la îndoielile tot mai mari cu privire la SUA.
„Interesele vitale” ale Franţei, care stau la baza strategiei sale de descurajare nucleară, le integrează şi pe cele ale „principalilor săi parteneri” din Europa, a asigurat vineri, la Nancy, Emmanuel Macron. „Din anii ’60, de la cuvintele generalului de Gaulle, dimensiunea europeană a acestei descurajări a fost afirmată şi a fost reafirmată în mod constant de toţi predecesorii mei şi am putut să o fac şi eu însumi”, a afirmat preşedintele francez în conferinţa de presă cu Donald Tusk.
Noul pact conţine prevederi vizând o integrare mai profundă în domeniul energiei nucleare, Franţa fiind dornică să îşi exporte know-how-ul nuclear în Europa şi în afara ei.
Tratatul este o dovadă a rolului din ce în ce mai mare al Poloniei pe scena europeană datorită poziţiei sale strategice pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Polonia cheltuieşte 4,12 % din PIB pentru apărare, cel mai ridicat procent din cadrul NATO, notează Reuters. Guvernul centrist şi proeuropean al lui Tusk doreşte să îşi diversifice parteneriatele de securitate dincolo de Washington.