Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernul Boc II, a decis să candideze independent, după ce numele său a fost vehiculat inițial pe lista coaliției de guvernare pentru scrutinul din 4 mai.

FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
La începutul lunii decembrie, Daniel Funeriu a lansat o întrebare publică pe Facebook, cerând opinia oamenilor despre cine ar trebui să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale. Tot atunci a sugerat că este necesar un lider capabil să adreseze nu doar nevoile economice, dar și cele sociale și politice ale țării, anunțându-și ulterior intenția de a candida independent.
Varianta candidaturii sale a apărut însă inițial printre numele vehiculate în privința candidatului comun al coaliției, care, până la urmă, a decis să meargă în alegeri cu Crin Antonescu.
Odată cu ideea candidaturii, Funeriu promitea, în ianuarie, un buget record pentru apărare și reintroducerea stagiul militar obligatoriu pentru băieți.
Tot în ianuarie a dezvăluit că își dorește să ajungă în turul II cu Nicușor Dan: „Țării noastre îi doresc o finală prezidențială între doi tipi deștepți, care au reprezentat România pe la olimpiade de științe: o finală între Nicușor şi mine. El o să bage o derivată, eu o transpoziție pinacolică”.
Pregătire
De profesie chimist, Daniel Funeriu a obținut în 1999 titlul științific de doctor în chimie la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea lui J.M. Lehn, laureat al Premiului Nobel.
O perioadă din activitate și-a petrecut-o în calitate de cercetător în cadrul Institutului de Cercetare Scripps din La Jolla, California, și al Institutului Național de Știință și Tehnologii Industriale Avansate din Amagasaki, Japonia. Începând din 2006 și-a continuat activitatea la Universitatea Tehnică din Munchen.
În perioada 2012 – 2014 a fost consilier cu rang de ministru al Președintelui României. Înainte de a se alătura echipei Înalților Consilieri ai UE în Republica Moldova a activat și în calitate de cercetător în cadrul Institutului Charles Sadron din Franța, arată prezentarea sa de pe pagina UE.
Carieră politică
În 2007 a candidat din partea PLD la alegerile europarlamentare pe poziția a patra, prima poziție neeligibilă. El a ajuns însă ulterior, în 2008, în Parlamentul European, insa nu a avut un mandat întreg. În 2009, după fuziunea PDL cu PLD, a candidat din nou, însă de data asta de pe poziția 14, astfel că nu a mai intrat intrat in PE.
La data de 23 decembrie 2009, odată cu instalarea guvernului Boc II, a fost numit ministru al Educației, funcție în care a rămas până în 2012. S-a remarcat în aceastǎ poziție prin schimbarea legilor educației, unde dintre reformele importante din învățământ.
Ce avere are
Funeriu are în declarația de avere două apartamente în Timişoara, de 124 mp., respectiv 55 mp., o casă în Germania de 230 mp. cu o curte de 838 mp., dar şi două terenuri agricole în judeţul Timiş de mari dimensiuni – 30,5 hectare şi 19,5 hectare.
Funeriu mai are cinci maşini: Jaguar XJ6, Jaguar S, Mazda CX5, Audi A6 şi un Renault Twingo. În declarația de avere mai apare o colecţie de bijuterii evaluată la 15.000 de euro, conturi bancare, depozite şi fonduri de investiţii de aproximativ 360.000 de euro şi 1,3 milioane de yeni.
În ultimul an a raportat venituri de 138.000 euro din consultanţă la compania GOPA Pace, 56.000 lei de la Universitatea Bucureşti, 20.000 lei din consultanţă la Infomart, 8.700 euro din consultanţă la Oriensys, plus 25.000 lei care reprezintă arendă pământ.
Mai are acțiuni la mai mai multe companii în valoare totală de 12.600, în Franța și Elveția.
Șanse în cursa prezidențială
Potrivit ultimelor sondaje, publicate după stabilirea candidaților, Daniel Funeriu nu ar reuși să obțină 3% în turul I, neatingând astfel procentul necesar pentru decontarea cheltuielilor.
Într-unul din sondaje este cotat cu 1%, fiind pe locul 6 în clasamaent.