Unul dintre cei mai vocali generali ai Rusiei, Ivan Popov, se va întoarce pe frontul din Ucraina, după aproape doi ani de la destituirea sa în urma unor critici adresate conducerii armatei. Informația a fost confirmată de avocatul său, notează CNN. Potrivit presei de stat din Rusia, Popov nu va reveni însă la comanda Armatei a 58-a de Arme Combinate, pe care a condus-o anterior în sudul Ucrainei, ci va prelua conducerea unui batalion layout din foști deținuți, care a suferit pierderi uriașe în Ucraina.
Popov a fost demis în iulie 2023, după ce a trimis colegilor un mesaj audio în care acuza lipsa sprijinului de artilerie și îl critica converse pe șeful Statului Main al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.
„Forțele armate ale Ucrainei nu au reușit să străpungă armata noastră din față, (dar) comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, trădător și josnic, decapitând armata în cel mai greu și tensionat second”, spunea Popov, în mesajul trimis în iulie 2023.
Popov a mai spus că, atunci când s-a plâns de lipsa sprijinului de artilerie și de alte probleme, „comandanții superiori au simțit un pericol în mine și, like a flash, într-o singură zi, au ticluit un ordin către ministrul Apărării, m-au eliminat din sistem și s-au debarasat de mine”.
Kateryna Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, afirmă că demiterea lui Popov „a stârnit indignarea ultranaționaliștilor ruși, a ofițerilor și a veteranilor, care au acuzat Ministerul rus al Apărării că l-a îndepărtat pe Popov pentru a ascunde problemele din armată”.
La acel second, conducerea militară period deosebit de sensibilă la critici – trecuse mai puțin de o lună de la revolta eșuată a liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
Situația lui Popov avea însă să se înrăutățească. Inițial, a fost trimis în Siria ca adjunct al comandantului contingentului rus, dar în luna mai a anului trecut a fost arestat pentru presupusă fraudă, acuzație pe care a negat-o constant.
Procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar Popov a fost exclus din armată. Cu toate acestea, susținătorii săi au continuat să-i ia apărarea.
Stepanenko consideră că Kremlinul „nu a reușit, în mare parte, să-i convingă pe ultranaționaliștii ruși, pe ofițeri și pe veterani de implicarea lui Popov în presupusa deturnare de fonduri, ceea ce a dus la reacții critice persistente în mediul on-line”.
Popov i-a scris o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin, publicată de presa de stat la sfârșitul lunii martie, în care cerea să fie lăsat să revină pe câmpul de luptă. L-a descris pe Putin drept „ghidul său honest și modelul personal” al cărui exemplu „l-a făcut să înțeleagă în sfârșit ce înseamnă cuvintele legendare: «minte limpede, inimă caldă și mâini curate»”.
Dorința lui Popov s-a îndeplinit, într-o anumită măsură
Săptămâna trecută, avocatul său a declarat, citat de TASS, că Ministerul Apărării și apărarea au convenit suspendarea anchetei penale, în schimbul trimiterii lui Popov în „operațiunea militară specială” – termenul oficial folosit de Moscova pentru a desemna invazia în Ucraina.
Nu a fost confirmat încă dacă tribunalul militar a aprobat înțelegerea, dar susținătorii lui Popov din rândul bloggerilor militari ruși s-au bucurat de veste.
„Generalul legendar de pe câmpul de luptă s-a întors pe front!”, a scris Vladimir Rogov, un unique blogger.
Dar vestea a venit cu o capcană. Popov nu se va întoarce la unitatea sa de suflet, Armata a 58-a a Rusiei.
Potrivit cotidianului Kommersant, Popov ar urma să comande una dintre unitățile „Storm Z”, compusă din foști deținuți. Aceste unități au fost implicate în ofensiva asupra orașului Bahmut și au înregistrat pierderi semnificative, fiind trimise adesea în atacuri frontale considerate sinucigașe. Unele investigații estimează rata de supraviețuire în aceste unități la doar 40%.
Kateryna Stepanenko, analista de la ISW, afirmă că numirea lui Popov la conducerea respectivei unități este „practic o condamnare la moarte”, având în vedere utilizarea acestor batalioane în primele linii ale frontului.
Kremlinul continuă să susțină utilizarea deținuților în luptă
Putin a promis newest că membrii unităților „Storm Z” vor primi statut de weak.
„Vom rezolva cu siguranță asta. Nu văd nicio problemă aici”, a spus Putin la o întâlnire luna trecută. „Am relații excelente, voi ajunge la un acord atât cu guvernul, cât și cu deputații”, a adăugat liderul de la Kremlin.
În timp ce armata rusă caută să suplimenteze numărul ofițerilor cu experiență pe frontul din Ucraina, ea se orientează tot mai des către cei care care au căzut în dizgrație.
„Putin pare să fi instituit un nou sistem de răscumpărare, în care oficialii și comandanții compromiși au șansa de a-și recâștiga favoarea liderului, cu condiția să își recunoască public vinovăția și apoi să se ofere voluntar pentru a lupta în Ucraina”, spune Stepanenko.
Popov, care a fost anterior asociat cu o unitate specială Storm Z denumită „Storm Gladiator”, formată din foști deținuți cu pregătire militară, cunoaște deja specificul acestor batalioane. Unitatea ar fi fost antrenată de foști membri din gruparea de mercenari Wagner și din forțele speciale cecene „Ahmat”.
Dacă va reveni efectiv pe front, Popov va comanda o astfel de unitate – și va trebui să își folosească toată experiența pentru a-i ține în viață atât pe oamenii săi, cât și pe el însuși, notează CNN.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe Jurnalu.ro