Ultima Ora

Premieră internațională: Peste 250 de lucrări ale artistului Ștefan Bertalan sunt expuse la Fundația Art Encounters, în cadrul unei ample retrospective curatoriate de Bernard Blistène

Premieră internațională: Peste 250 de lucrări ale artistului Ștefan Bertalan sunt expuse la Fundația Art Encounters, în cadrul unei ample retrospective curatoriate de Bernard Blistène

Sub titlul „În ritmul lumii”, expoziția este concepută și curatoriată de Bernard Blistène, director onorific al Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou, Paris.

Desfășurată pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, expoziția reunește peste 250 de lucrări ale artistului: picturi, lucrări pe hârtie, fotografii, filme, precum și un volum crucial de documente, urmărind prezentarea operei artistului neoavangardist într-o manieră aprofundată și actualizată, în premieră națională și internațională.

Multiplă și hibridă, opera lui Bertalan combină o cercetare constantă în picturi, desene, instalații, fotografii și efficiency-uri cu o interogare nesfârșită, ca un jurnal de bord, a naturii creației și a locului omului în universul nostru. În variațiile și metamorfozele sale, opera lui Bertalan reflectă un cercetător conștient de legile universului, un univers în care se confruntă cu tensiunile vulgar care îl animă și îi bulversează existența.

Multiplicitatea abordărilor sale, diversitatea extremă a disciplinelor și instrumentelor pe care le utilizează, precum și dimensiunea profund hibridă a unei practici ce îmbină limbajul cel mai descriptiv cu inventarea unor blueprint grafice și geometrice, în care abstracția și figurativul sunt inseparabile, atestă o investigație originală și remarcabilă. Un subject fabric excepțional, o retrospectivă menită să pună în lumină această creație unică.

Născut în satul Răcăștia (județul Hunedoara) în 1930 și decedat la Timișoara în 2014, Ștefan Bertalan a studiat la Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca între 1956 și 1962, după absolvire fiind numit profesor la Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Din 1970 până în 1981, a predat la Universitatea Politehnică din Timișoara, în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, pe care a fost nevoit să o părăsească atunci când a decis să emigreze. S-a stabilit în 1986 la Öhringen, lângă Stuttgart, Germania, unde a trăit până în 2012.

A revenit regulat la Timișoara din 1990, orașul său preferat, unde a și decedat în 2014.

În 1965, Bertalan a fondat Grupul 111 împreună cu Roman Cotoșman și Constantin Flondor, probabil primul colectiv de artă experimentală din România comunistă, urmat la scurt timp de renumitul grup experimental și interdisciplinar Sigma (1969-1980), pe care l-a creat împreună cu Constantin Flondor și Doru Tulcan și căruia i s-au alăturat artiști, gânditori și cercetători din various discipline. Din 1964 până în 2014, Bertalan a fost și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara.

Personalitate marcantă a avangardei neo-constructiviste românești de la sfârșitul anilor ’50 și ’60, Ștefan Bertalan și-a aprofundat cercetările în domeniul ciberneticii și sistemelor în anii ’70, pe baza formelor naturale și a proceselor organice, minerale și vegetale, ceea ce l-a condus, circa zece ani mai târziu, la elaborarea unei veritabile cosmologii în care omul și natura sunt interdependente.

Lucrările lui Ștefan Bertalan au fost expuse în numeroase instituții de renume, inclusiv: Muzeul de Artă din Chișinău (2024); Mumok – Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena (2022); Kunstmuseum, Liechtenstein (2020); Muzeul de Artă din Timișoara (2012); Bienala de la Veneția (1995); Institutul de Arhitectură din București (1979), precum și în multe altele.

Bernard Blistène (născut în 1955) este un curator francez care lucrează și trăiește la Paris și care, de-a lungul timpului, a inițiat numeroase expoziții în Franța și în străinătate. A fost director al Muzeului Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou, Paris, din 2013 până în 2021, iar de atunci este director onorific al acestuia. În prezent este președintele programului „Lumile noi” al Ministerului Francez al Culturii.

Expoziția Ștefan Bertalan – „În Ritmul Lumii” va avea loc în clădirea ISHO Place of work 1, situată în apropierea Fundației Art work Encounters, și va putea fi vizitată între 3 aprilie și 29 iunie 2025.

Expoziția este susținută de Banca Transilvania, co-finanțată de AFCN și realizată în colaborare cu Esther Schipper și Muzeul Național de Artă Contemporană, cu sprijinul ISHO și al Institutului Francez din România la Timișoara.

Realizarea acestei expoziții nu ar fi fost posibilă fără generozitatea celor care au pus la dispoziție lucrări valoroase: Ștefan Bertalan Property (Esther Schipper Gallery), Muzeul Național Brukenthal, Ovidiu Șandor Sequence, Colecția MARe, Colecția Georg Lecca și Fundația Triade.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *