Politica

Prima ședință a coaliției, pe fondul nemulțumirilor din PSD privind tăierea finanțărilor pentru proiecte

Prima ședință a coaliției, pe fondul nemulțumirilor din PSD privind tăierea finanțărilor pentru proiecte

Liderii coaliției s-au reunit miercuri, 23 iulie, în ședință, pentru stabilirea măsurilor din cel de-al doilea pachet fiscal, care trebuia să fie gata până la finalul lunii iulie. Termenul a fost însă amânat pentru mijlocul lunii august. Noul termen ar urma să asigure timpul necesar pentru realizarea unei analize asupra proiectelor din Anghel Saligny.

FOTO Inquam PPhotos / Octav Ganea

FOTO Inquam PPhotos / Octav Ganea

UPDATE 12.30 Avertismentul lansat de liderul sindicalist Bogdan Hossu

Liderul sindical Bogdan Hossu avertizează că al doilea pachet de măsuri al Guvernului ar putea fi contestat la CCR și blocat, din cauza lipsei de expertiză a celor care lucrează la el.

„Nu toți cei care sunt acum au și expertiză. În pachetul doi, datorită lipsei de expertiză, s-ar putea să ne trezim că multe dintre măsurile lor vor fi anulate de CCR”, a declarat Bogdan Hossu. 

Potrivit acestuia, nu va mai fi asumată răspunderea Guvernului pe pachet. 


UPDATE 11.45 Cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale, amânat. Proiectele începute pe PNRR, reevaluate

Liderii coaliției de guvernare au ajuns la o nouă înțelegere în ședința de miercuri dimineață. Premierul Ilie Bolojan a fost de a acord să nu fie stopate de-a valma proiectele din Anghel Saligny, potrivit unor surse din coaliție. 

Partidele care formează coaliţia au decis ca proiectele din programul Anghel Saligny să fie analizate fiecare în parte, după ce iniţial decizia fusese ca acest program să nu mai beneficieze de finanţare, iar prioritare să fie PNRR-ul şi fondurile de coeziune. Primarii PSD, PNL și UDMR vor să fie finanțate în continuare cele începute, unde sunt șantiere. Dacă nu au fost demarate, nu vor primi bani. Fiecare primărie va anunța stadiul proiectului și cancelaria premierului va anunța dacă va fi sau nu finanțat.

Pachetul 2 de măsuri, în care e prevăzut și Anghel Saligny, va fi adoptat în luna august, nu în iulie, pentru că mai sunt necesare discuții. Bolojan vrea prin angajarea răspunderii, dar PSD încă nu e decis.


Liderii coaliției se reunesc miercuri în ședință, pentru stabilirea măsurilor din cel de-al doilea pachet fiscal, care ar trebui să fie gata până la finalul lunii. Întâlnirea vine pe fondul nemulțumirilor lansate de social-democrați și pe fondul unei greve anunțate de sindicaliști.

„Fiecare are un partid unde trebuie să arate, uite, mă lupt pentru voi, pentru interesele voastre, pentru intersele alegătorilor noştri şi aşa mai departe. Asta e la nivel de teatru politic, să zicem”, susține Dominic Fritz.

Primarul se așteaptă însă la o discuție rațională cu privire la găsirea banilor pentru investiții.

Ședința de miercuri dimineață este prima întâlnire a coaliției de la instalarea Guvernul Bolojan și vine în urma unor nemulțumiri și amenințări cu ieșirea de la guvernare din PSD. Sute de primari soial-democrați s-au revoltat după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat că taie fondurile din programul Anghel Saligny, dedicat dezvoltării locale. 

Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, dă asigurări că PSD nu iese de la guvernare, însă punctează că partidul său „nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale”. 

„PSD nu iese de la guvernare! Avem responsabilități uriașe față de românii cu venituri mici și medii și față de comunitățile locale. PSD a intrat în Guvern tocmai ca să apere aceste lucruri. Cine crede că se poate guverna doar cu tăieri și blocaje și cu punerea întregii economii în cap să își asume deschis asta. Curajul reformei înseamnă să te iei de cei care nu plătesc taxe și impozite, care fac lobby ca să evite majorarea redevențelor sau care își externalizează profiturile. Această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele. Nu unilateral, nu prin circulare și nu peste capul celor care guvernează pentru românii din toate comunitățile, de la cele mai mici, la cele mai mari”, a mai precizat liderul PSD. 

Acuzații de la vârful PSD

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a acuzat recent că există un grup de lucru informal „de consilieri din privat”, „care face trafic de influență” în Cabinetul condus de premierul Bolojan. El a amenințat cu plângere penală. 

Premierul Bolojan a evitat să comenteze afirmațiile liderului PSD, însă, întrebat într-o conferință de presă, vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat că grupul de lucru nu este încă format.

„Am iniţiat un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri care vin din afară. Pentru că au fost întrebări în spaţiul public cine sunt acei oameni, o să vreau să vă nominalizez câţiva dintre aceştia, urmând ca lista să fie deschisă. Iar dacă există o suspiciune cu privire la oricare dintre aceşti oameni, noi am testat, am făcut screening cum am putut mai bine, dar dacă există şi alte indicii, vă rog să mi le daţi. Vom oficializa, când va fi gata demersul, acest grup de lucru”, a precizat Anastasiu. 

Între numele anunțate sunt Speranţa Munteanu, Mihaela Mitroi, Crenguţa Leana, Iancu Guda și Anca Grigorescu.

Radu Miruță, ministrul Economiei, a declarat că declarațiile președintelui PSD, Sorin Grindeanu, privitor la grupul de consilieri din privat de la Guvern vin fie dintr-o preocupare de a proteja companiile astea de stat, fie de auto-protecție.

Ședința coaliției este organizată și în aceeași zi în care angajații din primării și din sectorul asistenței sociale au anunțat că vor fi în grevă de avertisment între 11:00 și 13:00, fiind nemulțumiți de măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru reforma administrațiilor locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *