Politica Ultima Ora

Proiectul campusurilor rurale se transformă în scandal național

Proiectul campusurilor rurale se transformă în scandal național

Anul trecut, fostul ministru al Educației, Ligia Deca, lansa mărețul proiect național de învățământ twin, la pachet cu investiții uriașe în construirea mai multor campusuri universitare și mixte, inclusiv în mediul rural. 

Unele proiecte sunt aproape finalizate, dar cele care au ajuns pentru implementare la autoritățile locale din mediul rural au avut licitații organizate foarte târziu. Astfel s-a ajuns la situația în care Ministerul Educației a luat decizia de a le scoate din finanțarea prin PNRR, urmând să găsească alte fonduri, ca să nu se piardă 30 de milioane de euro după ce Uniunea Europeană va constata că nu s-au respectat termenii contractuali pentru construirea campusurilor. Unul dintre primari vrea să-l dea în judecată pe ministrul Educației și spune că proiectul din localitatea lui a fost blocat fără motiv.

România ar pierde 30 de milioane de euro din PNRR, dacă 3 dintre campusurile mixte – create în mediul rural pentru elevii și studenții din învățământul twin – nu s-ar finaliza la timp. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a propus eliminarea de la finanțare din PNRR a celor trei campusuri școlare rurale, unul dintre acestea fiind la Prundu Bârgăului, în județul Bistrița-Năsăud. Primarul localității, Doru Crișan, a declarat că vrea să dea în judecată statul român, dacă rămâne fără finanțare.

Ministerul Educației a explicat, pentru Jurnalul, că nu va rămâne niciun campus fără finanțare, ci doar au fost scoase din proiectul inițial, cu bani din PNRR, pentru a se evita pierderile. „Dacă proiectele finanțate prin Investiția 12 nu se vor încadra în termenul de finalizare prevăzut în documentele programatice, respectiv 31 iunie 2026, consecința va fi că nu vor putea accesa finanțarea PNRR. Ministerul Educației și Cercetării va identifica rapid soluții alternative de finanțare. Proiectul poate merge mai departe. Se vor angaja alte fonduri, nu se reziliază nimic, dar problema este că ei nu mai sunt în grafic și există riscul să nu poată închide la termen, pentru a fi operațional campusul în luna august. Vor primi bani pe altă schemă de finanțare”, a explicat, pentru Jurnalul, un reprezentant al ministerului.

Nu au făcut procedurile de achiziții la timp

Problema ar fi procedura de achiziție care a întârziat foarte mult, dar nu din vina ministerului, ci pentru că nu au făcut-o la timp chiar autoritățile locale. Pilonul VI PNRR, „Politici pentru noua generație”, vizează combaterea accesului limitat la educație, înainte și după învățământul obligatoriu, în special în ceea ce privește educația timpurie, crearea unei infrastructuri de calitate, a unui sistem de educație echitabil și a unor servicii esențiale privind oferta educațională, atât în mediul city, cât și în mediul rural, necesare în creșterea calității vieții generațiilor viitoare. 

Obiectivul Investiției 12 – cea pe care ar fi trebuit să se finanțeze și campusul din Prundu Bârgăului – este creșterea accesului elevilor din zonele cu declin demografic la educație de calitate prin accesul la consorții școlare rurale moderne, care să consolideze mediul educațional rural. Această investiție se adresează elevilor din sate și municipalități mici, în vederea îmbunătățirii accesului acestora la o educație de calitate în cadrul unor campusuri moderne din școlile rurale. 

Modernizarea învățământului în mediul rural

Obiectivul apelului „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale” este acordarea de granturi pentru construirea și dotarea infrastructurii a trei campusuri școlare rurale, fiecare dintre acestea asigurând suportul necesar desfășurării actului educațional pentru minimal 300 de elevi din unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. 

Fiecare consorțiu școlar rural va primi un grant pentru construirea de noi clădiri eficiente din punct de vedere lively, respectiv infrastructură școlară, constând în spații de învățământ, fiecare cu o capacitate cuprinsă între 300-1.500 de locuri, inclusiv spații pentru activități de tip SDS, baze sportive (săli și terenuri de sport), spații pentru ateliere de practică, laboratoare, spații pentru desfășurarea activităților nonformale, bucătărie și spații de cazare pentru elevi and loads others.

Ministerul Educației a lansat aceste proiecte cu un calendar al apelului, anul trecut. Pe 15 martie, Ministerul a lansat apelul pentru schema de granturi privind consorțiile școlare rurale, cu o alocare totală de 29.970.000 de euro. Pe 11 iulie, Ministerul publicat lista intermediară a proiectelor selectate, iar pe 26 iulie s-a publicat lista finală a proiectelor admise la finanțare: Comuna Cudalbi (Galați), Comuna Runcu (Gorj), Prundu Bârgăului (Bistrița-Năsăud), Maramureș – rezervă, Comuna Cilibia – rezervă, Comuna Calvini – rezervă, Asociația Gal Sucevița Putna – rezervă. 

Având în vedere fondurile rămase pentru apelul de proiecte, a fost aprobat la finanțare și al patrulea proiect pentru Campus Maramureș Nord, în ordinea punctajelor acordate. Pe 26 septembrie s-a semnat contractul de finanțare pentru campusul din Runcu (Gorj) și au urmat celelalte. 

Construcția nu se poate face în 3 luni

Contractul pentru campusul din comuna Cudalbi nu a fost semnat, din lipsa documentelor necesare pentru încheierea acestuia. Proiectul „Consorțiu școlar rural Valea Bârgăului” are o structură complexă, integrată, propunând dezvoltarea unui campus școlar rural standard în jurul Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului. Această unitate de învățământ are în componență structuri pe toate nivelurile de învățământ preuniversitar – de la preșcolar până la nivel liceal și școală profesională -, constituind un punct valuable de educație și dezvoltare pentru întreaga microregiune compusă din comunele Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Prundu Bârgăului și Josenii Bârgăului. De altfel, este și singurul liceu de pe Valea Bârgăului, astfel că o mare parte a elevilor din comunele limitrofe sunt școlarizați aici. 

Capacitatea în Campusul de la Prundul Bârgăului este proiectată pentru 710 locuri și va cuprinde o zonă de HUB educațional cu 14 spații pentru desfășurarea activităților educaționale, un atelier de practică tehnologică, un atelier de robotică, un cabinet de biologie, un laborator de informatică și 4 ateliere pentru activitățile SDS. Iar bucătăria și sala de mese sunt prevăzute în cantina școlară, ca un spațiu multifuncțional didactic în care să se desfășoare și activitatea de practică tehnologică pentru clasele învățământului profesional, pentru calificarea de bucătar, cuprinsă în Planul de sustenabilitate. 

Reprezentanții Ministerului Educației spun că din 26 iulie 2024 s-a dat undă verde pentru începerea procedurilor de licitații care nu s-au făcut la timp și nu mai e suficient timp pentru a construi întregul campus până la finalul lunii iulie, iar România nu-și poate permite să piardă o sumă atât de mare din PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *