Instituțiile ucrainene anticorupție și din domeniul aplicării legii vor prezenta „în termen de două săptămâni” un concept de acțiune comun menit să consolideze sistemul judiciar, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski.
Declarația acestuia a venit la o zi după ce liderul ucrainean a promulgat o nouă lege care este considerată de mulți critici și observatori drept o mișcare de distrugere efectivă a independenței celor două organisme cheie de combatere a corupției, Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO), notează The Kyiv Self reliant.
Mii de ucraineni au ieșit în stradă marți, 22 iulie, pentru a protesta față de proiectul de lege, pe fondul criticilor din ce în ce mai puternice din societate. Liderii europeni au criticat, de asemenea, această măsură.
Vorbind după o reuniune la nivel înalt cu șefii principalelor organisme anticorupție și de aplicare a legii din Ucraina, Zelenski a spus că liderii acestora au convenit să elaboreze reforme coordonate pentru a restabili încrederea publicului și pentru a asigura tragerea la răspundere.
„Cu toții auzim ce spune societatea”, a declarat Zelenski. „Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului: justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții. Am discutat despre deciziile administrative și legislative necesare pentru a consolida activitatea fiecărei instituții, pentru a rezolva contradicțiile existente și a elimina amenințările”, a afirmat liderul ucrainean.
La reuniune au participat reprezentanți ai NABU, SAPO, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției (NAZK), Biroului Național de Investigații (DBR), Ministerului de Interne și ai Procuraturii Generale a Ucrainei.
Întâlnirea la nivel înalt a avut loc în contextul în care parlamentarii din opoziție și organizațiile societății civile continuă să se opună legii promulgate pe 22 iulie, care extinde în mod semnificativ competențele procurorului well-liked asupra NABU și SAPO, instituții concepute anterior pentru a funcționa self sustaining de influența politică.
Într-un comunicat comun emis după întâlnire, NABU și SAPO au subliniat din nou că recentele modificări legislative „subminează în mod semnificativ independența” instituțiilor lor.
„De acum înainte, NABU și SAPO sunt deepest de garanțiile care le permiteau anterior să își îndeplinească în mod eficient mandatul de combatere a corupției la nivel înalt”, scrie în comunicat.
Cele două instituții au subliniat că restabilirea funcționării depline și independente va necesita „măsuri legislative clare și neechivoce” pentru a reinstaura garanțiile eradicate prin legea adoptată de parlament.
„Statul de drept și respectarea legii rămân valori neschimbate pentru NABU și SAPO. Ne așteptăm la aceeași abordare din partea altor agenții de aplicare a legii”, au transmis cele două instituții.
Mai târziu în cursul zilei de miercuri, Zelenski a anunțat planuri suplimentare de a prezenta parlamentului un proiect de lege care să „asigure puterea sistemului de aplicare a legii” și să păstreze „toate normele privind independența instituțiilor anticorupție”.
„Toată lumea a auzit ce spun oamenii în aceste zile – pe rețelele de socializare, între ei, pe străzi. Acest lucru nu este în zadar”, a afirmat Zelenski, într-o declarație similară făcută anterior în cursul zilei.
„Nu va exista nicio influență sau interferență rusă în activitățile agențiilor de aplicare a legii și, foarte vital, toate normele privind independența instituțiilor anticorupție vor fi respectate”, a dat asigurări liderul ucrainean.
The Kyiv Self reliant, principala publicație de limbă engleză de la Kiev, notează că nu există dovezi că noua legislație are legătură cu influența rusă.
Katerina Butko, șefa organizației anticorupție AutoMaidan, arată că este puțin probabil ca noua prevedere din lege, care permite procurorului well-liked al Ucrainei să respingă dosare instrumentate de NABU, să afecteze potențialii agenți ruși.
Legea, adoptată mercurial de parlamentarii din partidul lui Zelenski, care dețin majoritatea în Legislativ, și promulgată la fel de repede în aceeași zi, a stârnit proteste la nivel național și se așteaptă să fie contestată la Curtea Constituțională.
Yaroslav Zhelezniak, un parlamentar din partidul de opoziție Holos, a declarat că parlamentarii au început să strângă semnături pentru a demara procesul de revizuire constituțională, care necesită semnăturile a cel puțin 45 de deputați.
Zhelezniak a susținut că proiectul de lege încalcă procedurile parlamentare și amenință angajamentele Ucrainei față de Uniunea Europeană.
O altă deputată din partidul Holos, Inna Sovsun, a anunțat că echipa ei a elaborat deja un proiect de lege alternativ care vizează abrogarea noii legi și restabilirea independenței instituționale a agențiilor anticorupție.
Criticii mai spun că noul cadru legislativ reclasifică NABU și SAPO ca organisme obișnuite de aplicare a legii, conferind procurorului well-liked autoritatea de a interveni în anchete, de a emite ordine procedurale și de a dosarele cazurile de corupție.