Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” desfășoară pentru prima dată o campanie de amploare împotriva Chișinăului, prin intermediul videoclipurilor postate pe rețelele sociale X și Bluesky. Maia Sandu, principala țintă, este acuzată de corupție și represalii, notează „The Insider”.

Reprezentanții Admnistrației Prezidențiale de la Chișinău nu au reacționat. FOTO: Facebook
Conform jurnaliștilor de la ,,The Insider”, pe platforma X și rețeaua socială Bluesky sunt distribuite videoclipuri care imită conținutul produs de instituții media internaționale sau universități, prin care actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, este acuzată că ar fi câștigat alegerile prezidențiale în urma unor campanii de propagandă. În prezent, ea ar desfășura represalii împotriva oponenților săi.
De exemplu, unul dintre videoclipuri, care ar fi fost realizat de Serviciul de stat francez pentru combaterea dezinformării, VIGINUM, este distribuit pe Twitter cu textul „VIGINUM a pregătit un studiu pe mai multe niveluri despre fenomenul propagandei în favoarea Maiei Sandu pe TikTok”. Potrivit acestuia, pentru producerea și distribuirea videoclipurilor de dezinformare în sprijinul Maiei Sandu s-ar fi cheltuit zilnic câte 1 milion de dolari.
Într-un alt videoclip, în limba franceză, ascuns sub forma unei prelegeri a unui profesor din cadrul unei universități din Franța, Maia Sandu este acuzată de represalii politice în contextul arestării fostei bașcane a Găgăuziei, Evghenia Guțul, suspectată de cumpărare de voturi și finanțare ilegală a partidului pro Kremlin Șor, care între timp a fost declarat ilegal. După arestare, Evghenia Guțul, apropiată a oligarhului fugar Ilan Șor, i-a solicitat liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să exercite presiuni asupra autorităților moldovene pentru a obține eliberarea sa.
Într-un alt videoclip fals este menționată și Veronica Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, care a demisionat în luna februarie a acestui an. Potrivit materialului video, Dragalin ar fi promis că va trimite către 300 de instituții media europene dovezi că Maia Sandu ar fi luat mită și ar fi câștigat alegerile prezidențiale prin fraudă. Aceasta a renunțat la funcție din cauza unui proiect de lege care prevede comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), inițiativă pe care a considerat-o o „amenințare la adresa justiției”. Veronica Dragalin apare și pe o copertă falsă a revistei La Tribune, distribuită, de asemenea, de rețeaua „Matrioșka”.
Pe lângă acuzațiile de corupție și presiuni asupra oponenților, în videoclipurile cu așa-ziși „profesori universitari” sunt vehiculate și narative specifice propagandei de la Kremlin, printre care și afirmația că Maia Sandu ar face parte din comunitatea LGBT și că „valorile netradiționale” vor înlocui inevitabil „valorile tradiționale” în Republica Moldova.
Într-un alt videoclip fals se susține că lidera de la Chișinău intenționează să preia controlul asupra Mitropoliei Moldovei, aflată subordonată Patriarhiei Ruse, și să o transfere sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Române, aceasta fiind, potrivit autorilor clipului, „una dintre etapele către o eventuală unificare definitivă a Republicii Moldova cu România”.
„În cadrul acestei campanii au fost deja lansate 10 videoclipuri diferite (4 dintre ele imitând conținutul unor instituții media cunoscute și 6 prezentate ca discursuri ale unor profesori universitari), precum și o copertă falsă de revistă”, precizează sursa citată.
Potrivit reprezentanților proiectului Bot Blocker, care au vorbit cu jurnaliștii The Insider, până acum a fost identificat un singur videoclip fals ce viza Republica Moldova, distribuit în iunie 2024 de rețeaua „Matrioșka”.
„Acest videoclip, în limba română, era prezentat drept o reclamă socială care ar fi fost difuzată în cinematografele online și promova ideea toleranței față de persoanele cu dizabilități și față de comunitatea LGBT. Intenția organizatorilor era ca acest mesaj să sperie publicul și să genereze o reacție negativă față de valorile europene”, mai notează aceeași sursă.
Reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău nu au reacționat deocamdată în acest caz.
Avertismentele liderilor de la Chișinău
Ultimele alegeri prezidențiale, în urma cărora Maia Sandu a fost realeasă, s-au încheiat în noiembrie 2024, fiind marcate de numeroase provocări. Următoarele alegeri, fiind cele parlamentare, vor avea loc în septembrie 2025, iar autoritățile de la Chișinău avertizează că Rusia va încerca să le influențeze, așa cum a făcut anul trecut atât în timpul prezidențialelor, cât și al referendumului pro-UE.
„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 de a infiltra persoane și organizații legate de sau controlate de Federația Rusă în mediul politic — inclusiv pe cele aflate sub protecția Federației Ruse — cu scopul de a prelua controlul asupra Parlamentului și, implicit, asupra altor instituții ale statului”, a afirmat Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
Anul trecut, Moscova și-a pus strategia în aplicare prin intermediul lui Ilan Șor — oligarhul condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, care, din februarie anul trecut, se ascunde de justiția de la Chișinău în Moscova.