Stiri Noi

S-a aflat cât durează o zi pe Uranus

S-a aflat cât durează o zi pe Uranus

Oamenii de știință au aflat cât durează o zi pe Uranus.

O analiză a observațiilor realizate cu Telescopul Spațial Hubble pe o perioadă de 11 ani arată că ziua pe Uranus durează 17 ore, 14 minute și 52 de secunde. Aceasta este cu 28 de secunde mai mult decât estimase sonda Voyager 2 a NASA atunci când a zburat pe lângă Uranus în 1986. Cercetătorii au publicat estimarea actualizată pe 7 aprilie, în revista Nature Astronomy.

Aproape 40 de ani au trecut de când sonda Voyager 2 a devenit prima navă spațială care a observat Uranus de aproape. Folosind semnale radio emise de aurorele planetei și datele despre câmpul magnetic colectate de sondă, astronomii din acea perioadă au descoperit că ziua pe Uranus durează aproximativ 17 ore, 14 minute și 24 de secunde. Cercetătorii au folosit această perioadă de rotație pentru a defini un sistem de coordonate pentru planetă. Totuși, această măsurătoare a avut o incertitudine de aproximativ 36 de secunde, care s-a acumulat treptat pe măsură ce treceau zilele uraniene. În câțiva ani, incertitudinea a făcut imposibilă determinarea cu precizie a orientării axei magnetice a planetei.

Noua măsurătoare are o incertitudine mai mică de 0,04 secunde

Pentru a obține estimări mai precise ale perioadei de rotație a planetei, autorii noului studiu au urmărit mișcarea aurorelor de la poli magnetici ai lui Uranus, pe baza a șase serii de observații Hubble realizate între 2011 și 2022. Aceasta i-a ajutat să rafineze locațiile polilor magnetici ai planetei, pe care le-au folosit pentru a calcula o estimare mai exactă a perioadei de rotație a lui Uranus. Noua măsurătoare are o incertitudine mai mică de 0,04 secunde, potrivit echipei de cercetători, scrie Live Science.

„Observațiile continue realizate de Hubble au fost esențiale”, a declarat Laurent Lamy, autor principal al studiului și astronom la Observatorul din Paris, într-un comunicat.

„Fără această cantitate mare de date, nu am fi putut detecta semnalul periodic cu nivelul de precizie pe care l-am obținut”, a mai spus acesta.

Diferența de 28 de secunde este în marja de eroare a calculului Voyager 2, dar noua durată are o incertitudine mult mai mică.

Misiune pe Uranus

„Nu este vorba despre o schimbare. Acum este suficient de precis pentru a fi mai util” a spus Tim Bedding, astronom la Universitatea din Sydney, Australia, pentru New Scientist. 

Cu această incertitudine mai mică, sistemul de coordonate bazat pe noua măsurătoare a perioadei de rotație a lui Uranus ar trebui să rămână valabil pentru câteva decenii, a spus echipa. Misiunile viitoare către Uranus, precum propusul Uranus Orbiter and Probe, ar putea să se bazeze pe acest sistem de coordonate atunci când vor alege un loc de intrare în atmosfera planetei, au scris cercetătorii în studiul lor.

„Cu acest nou sistem de longitudine, putem acum să comparăm observațiile aurorelor care se întind pe aproape 40 de ani și chiar să planificăm viitoarea misiune către Uranus”, a declarat Lamy în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *