Stiri Noi

Salvamont România contestă reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă: „Măsură este profund nedreaptă față de salvatorii montani”

Salvamont România contestă reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă: „Măsură este profund nedreaptă față de salvatorii montani”

Reducerea semnificativă a sporurilor pentru periculozitate și condiții vătămătoare de muncă afectează mai multe domenii de activitate. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, această diminuare afectează grav veniturile celor aproximativ 350 de salvatori montani activi la nivel național.

Sporurile au fost reduse drastic la un plafon maxim de 299 de lei brut. FOTO: Salvamont

Sporurile au fost reduse drastic la un plafon maxim de 299 de lei brut. FOTO: Salvamont

„Această reducere este profund nedreaptă față de salvatorii montani – oameni puțini la număr, dar extrem de devotați meseriei lor și permanent în alertă. Intervin de fiecare dată când este nevoie, indiferent de condițiile meteo, de oră sau dacă sunt ori nu în timpul programului. Când sună telefonul, se echipează imediat și pornesc spre caz. Facem tot ce ține de noi pentru ca victima să primească asistență în cel mai scurt timp”, a transmis luni, 28 iulie, Salvamont România într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook.

Sporuri de la 1.000 la 299 de lei brut pe lună

Sporurile pentru condiții de muncă periculoase, care anterior se situau între 700 și 1.000 de lei brut lunar, au fost reduse drastic la un plafon maxim de 299 de lei brut. „Din această sumă, aproximativ 45% se întoarcea oricum la bugetul de stat sub formă de taxe și contribuții”, mai precizează Salvamont.

Conform estimărilor organizației, statul „economisește” astfel aproximativ 245.000 de lei lunar (aproximativ 50.000 de euro).

Reprezentanții Salvamont subliniază că misiunile montane sunt adesea complexe, de durată și presupun intervenția în condiții grele.

„În general, misiunile sunt complexe și de lungă durată, implicând cel puțin șase salvatori montani. Aceștia parcurg distanțe mari, în zone greu accesibile, pe teren accidentat, în condiții meteo adesea extreme. Își pun în pericol propria viață și sănătate pentru a salva alți oameni – și fac acest lucru fără ezitare, din pură vocație. Nu este deloc ușor să transporți o persoană, ore în șir, pe ploaie, ninsoare sau caniculă, din zone izolate de munte”, afirmă Salvamont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *