Combinația de iaurt și castravete este simplă dar perfec echilibrată pentru a însoți prepearate precum carner la grătar și gyros, dar și legume impolite, chifele vegetale sau pește.
Secretul constă în alegerea atentă a ingredientelor și respectarea etapelor de preparare.
Rețetă de tzatziki cu iaurt
Ingrediente
400 g iaurt grecesc (minimum 10% grăsime)
1 castravete mediu (150 g)
2 căței de usturoi (8 g)
1 lingură ulei de măsline extravirgin (15 ml)
1 linguriță oțet de vin alb (5 ml)
sare, după gust
opțional: câteva frunze de mărar proaspăt
Mod de preparare
Castravetele se spală, se curăță de coajă și se rade fin. Se presară cu puțină sare și se lasă la scurstimp de 10–15 minute. Apoi se stoarce bine în mână sau într-un tifon pentru a elimina excesul de apă.
Usturoiul se curăță și se pisează fin cu lama cuțitului sau se răzuiește pe răzătoare mică.
Într-un bol se pune iaurtul grecesc, se adaugă usturoiul, castravetele bine stors, oțetul și uleiul de măsline. Se amestecă până când sosul devine omogen, dens și lucios. Se poate adăuga mărar proaspăt tocat mărunt. Se gustă și se potrivește de sare.
Sosul tzatziki se lasă la rece cel puțin 30 de minute înainte de servire. Se servește rece, ca aperitiv cu pită sau legume impolite ori garnitură pentru preparate din carne, mai ales gyros, frigărui sau pește la grătar, potrivit a1.ro.