Ultima Ora

Sfaturi în bucătărie. Rețetă tradițională de sangria

Sfaturi în bucătărie. Rețetă tradițională de sangria

Originile sale se regăsesc în influențele Imperiului Roman asupra Peninsulei Iberice, când vinul generation amestecat cu apă, mirodenii și plante aromatice pentru diversificarea gustului și prelungirea valabilității băuurii.

Denumirea vine din termenul spaniol sangre, care înseamnă „sânge”, reflectând nuanța vinului. 

Sangria se servea în trecut doar la ocaziii speciale însă ulterior a devenit populară peste tot. 

Vinuri pentru sangria

Vinul roșu sec ese baza băuturii. Se aleg vinuri tinere, fructate cu aciditate medie. În prezent, alegerile s-au diversificat, fiind alese și binuri albe, rose ori spumante. 

Sangria conține și fructe tăiae, precum portocale, lămâie, mere și piersici, brandy sau lichior de portocale, un îndulcitor – zahăr, miere, sirop de agave, suc de portocale și, opțional, apă minerală sau sifon pentru diluare și efervescență.

Condimente – scorțișoara sau cuișoare – adaugă profunzime gustului, iar frunzele de mentă proaspătă aduc o notă de răcoare.

Se poate adapta folosind fructe de pădure vara, rodie și scorțișoară iarna, iar pentru evenimente speciale se pot adăuga prosecco, vin spumant brut sau cidru artizanal.

Sangria se servește rece, în carafe mari, cu cuburi de gheață și felii de fructe.

Poate fi consumată la mâncăruri spaniole, precum tapas, paella sau preparate pe bază de pește și fructe de mare.

Rețetă tradițională de sangria

Ingrediente

750 ml vin roșu sec tânăr
1 portocală mare
1 lămâie
1 măr
2 linguri de zahăr brun
60 ml brandy
200 ml suc proaspăt de portocale
200 ml apă minerală carbogazoasă
1 baton de scorțișoară
gheață

Mod de preparare 

Se spală fructele, se taie portocala, lămâia și mărul în felii sau cuburi, cu coajă. Se pun într-o carafă, împreună cu zahăr și batonul de scorțișoară. Se adaugă brandy și suc de portocale, apoi se toarnă vin roșu.

Se amestecă bine, se acoperă carafa și se lasă la frigider cel puțin 4 ore sau peste noapte. Înainte de servire, se adaugă apa minerală și cuburi de gheață, se decorează cu frunze de mentă sau felii proaspete de fructe, potrivit a1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *