Guvernul Slovaciei a aprobat miercuri împuşcarea a 350 de urşi în acest an.
Este vorba despre Executivul Slovaciei care aprobat miercuri împuşcarea a 350 de urşi în 2025, în urma creşterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populaţie s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, transmite Reuters.
Această ţară din Europa Centrală găzduieşte, în numeroasele sale regiuni muntoase, o populaţie de urşi care numără între 1.000 şi 3.000 de exemplare, potrivit diferitelor estimări.
Săptămâna trecută, un urs a ucis un bărbat de 59 de ani care se plimba în apropierea oraşului central Detva, au relatat mass-media slovace, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri ale urşilor asupra oamenilor în ultimii ani.
„Nu putem trăi într-o ţară în care oamenii se tem să meargă în pădure, unde oamenii devin hrană pentru urşi”, a declarat Fico într-o conferinţă de presă transmisă live pe Facebook.
Legea care permite împușcarea la liber a peste 400 de urși a fost promulgată, în iulie 2024, în România
Ministerul Mediului a afirmat că intenţionează să urmeze exemplul României, care a utilizat cote şi a crescut de peste două ori numărul urşilor ce pot fi împuşcaţi, ajungând la 481 anul trecut.
Anul trecut, slovacii au împuşcat 144 de urşi, în creştere de la un număr sub 10 în anii anteriori. Guvernul a înregistrat 13 atacuri ale urşilor asupra oamenilor în 2024, scrie Agerpres.
Starea salvamontistului atacat de urs, extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal, aflat acum la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, este extrem de gravă.
Bărbatul se află internat la Secţia de Terapie Intensivă, fiind intubat şi ventilat, a declarat miercuri medicul Rodica Ciolacu. Amintim că șeful Salvamont Predeal a fost atacat în momentul în care își plimba animalul de companie prin Predeal. După acest nou incident, Guvernul, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, a solicitat autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență măsurile administrative, cu scopul prevenirii unor astfel de situații tragice.
Garduri electrice pentru a ne proteja de urși?
„În plus, trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor”, spunea premierul Marcel Ciolacu. Vezi detalii aici!
Vezi și – Pentru urși, protecție, pentru români, sicriuri? România lui Gabriel Păun, apărătorul urșilor de la Agent Green
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News