Un soldat rus se plânge că nu primește plățile promise și că trupele ruse merg cu tancurile să-și procure vodcă, se îmbată și terorizează localnicii dintr-un sat de graniță, arată convorbiri interceptate de ucraineni, potrivit Kyiv Post.

Soldați ruși pe front FOTO Profimedia
Într-unul dintre apelurile interceptate publicate de proiectul ucrainean „Vreau să trăiesc”, un soldat rus se plânge că nu-și primește banii și denunță o prăbușire morală și disciplinară totală în cadrul armatei ruse.
„Nu există niciun nenorocit de salariu”, spune soldatul furios. El spune că banii vin aleatoriu: mai întâi 29.000 de ruble, apoi 15.000, apoi 37.000, după care plățile încetează.
„Niciun bonus pentru Kursk, niciun alt bonus”, adaugă el, insinuând că niciuna dintre indemnizațiile sau bonusurile de luptă promise nu a fost onorată.
Dar, potrivit declarațiilor, cel mai rău lucru nu este lipsa banilor: „Ideea este că ar face bine să nu ne mai trimită nicăieri de aici…”, spune el, evident speriat că va fi redistribuit într-o zonă și mai periculoasă a luptelor.
În convorbirea interceptată, militarul rus îi mărturisește unei femei din regiunea Belgorod că unii dintre camarazii săi se deplasează cu tancurile pentru a-și procura votcă, la care ea răspunde că asta se întâmplă zi de zi- nu doar în satul în care locuiește, ci și în așezările din vecinătate. Soldații se îmbată și au un comportament nepotrivit.
Interlocutoarea descrie apoi situația din satul rus de graniță Bubnovo, unde, spune ea, trupele ruse și-au pierdut complet controlul:
„Merg cu tancurile să ia vodcă, la naiba. S-au îmbătat și au început să caute femei în Bubnovo! Voiau fete tinere… Oamenii strigau după ajutor!”
Potrivit mărturiei acestei femei, localnicii sunt îngroziți. Soldații ruși acționează agresiv, imprudent și cu totală impunitate:
„Fac orice au chef. Sunt beți, se plimbă peste tot, cutreieră satul, se bat chiar de față cu oamenii. Săptămâna trecută s-au îmbătat și au cântat «Katiușa» în cor aici.”
Proiectul „Vreau să trăiesc” este o linie telefonică administrată de statul ucrainean care oferă asistență militarilor ruși și belaruși care doresc să se predea. Proiectul funcționează cu sprijinul Ministerului ucrainean al Apărării și al Direcției Principale de Informații (HUR).