Ultima Ora

Statul ar putea pierde acțiunile din Șantierul Naval Mangalia

Statul ar putea pierde acțiunile din Șantierul Naval Mangalia

Povestea falimentului Damen Mangalia a-nceput în august 2023, dar de atunci a rămas valabilă o singură predicție, anume cea făcută de liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, care a spus că anunțul de retragere din asociere pe care l-a făcut firma olandeză va fi urmat de negocieri pentru a prelua pachetul majoritar de acțiuni de la statul român. Damen a negat atunci predicția, anunțând că decizia este aceea de a pleca de la Mangalia. Statul român a anunțat, periodic, preluarea șantierului de către alți investitori, dar până astăzi nu a fost semnat niciun contract, în timp ce firma Damen a mai concediat câteva sute de angajați și activitatea e aproape oprită. Iar după un an și jumătate de agitație, promisiuni, declarații oficiale, vizite ale miniștrilor Economiei și proteste sindicale s-a ajuns la concluzia că statul ar putea pierde pachetul majoritar de acțiuni în favoarea firmei Damen, pentru a acoperi cuantumul total al datoriilor pe care ar trebui să le plătească olandezilor, deci se adeverește ce anunța inițial liderul BNS.

La începutul lunii august 2023, liderul BNS, Dumitru Costin, făcea o analiză a situației Șantierului Naval Mangalia, după anunțul companiei olandeze de a se retrage din asocierea cu statul român, spunând că mai mult ca sigur se vor face presiuni asupra statului să cedeze în favoarea olandezilor pachetul majoritar reprezentând 51% din acțiuni. 

Prin OUG 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanța corporativă a companiilor de stat, compania olandeză Damen a primit dreptul de a deține controlul operațional și managerial al șantierului naval de la Mangalia, oferind la schimb 2% din acțiuni statului român care astfel a devenit acționar majoritar în asociere, cu 51%. 

În 2023, transpunerea în legislația românească a unei directive europene privind guvernanța corporativă a impus statului român să modifice legislația, astfel încât nu se mai permite acest tip de convenție pentru deținerea controlului operațional și a managementului în acest tip de asocieri, ceea ce înseamnă că statul român își va putea numi managementul în asociere. Compania olandeză nu a acceptat acest lucru și a anunțat imediat că se retrage din asociere. 

Sindicaliștii au spus, însă, de la început, că Damen ar face acest demers doar pentru a șantaja statul român să-i cedeze procentul de 2%, astfel încât compania să redevină acționar majoritar și să aibă dreptul la păstrarea în continuare a controlului operațional și a managementului, sau chiar pentru a determina statul să cedeze toate acțiunile – ceea ce s-ar putea întâmpla acum.

Reprezentanții companiei Damen au negat eternal, de atunci până acum, o astfel de ipoteză, menținându-și eternal declarația referitoare la retragerea definitivă din Mangalia. Dar astăzi observăm că direcția în care au fost duse problemele șantierului ajunge într-un singur punct: cedarea activelor și a pachetului majoritar de acțiuni către Damen, în contul datoriei pe care statul român ar trebui să o plătească firmei olandeze și care depășește valoarea șantierului de la Mangalia.

Practic, în această situație, statul e forțat să cedeze acțiunile, iar Damen ar putea beneficia și la Mangalia de aceeași situație pe care o are pe șantierul de la Galați, pe care îl deține în totalitate și pentru care a semnat suficiente contracte, astfel încât să fie profitabil.

Prin dobânzi și penalități s-a ajuns la suma anunțată

Istoricul datoriei care ar putea sta la baza acestei întorsături a situației în favoarea olandezilor începe cu investiții de 160 de milioane de euro, din 2018 până în 2024, sumă împrumutată de la firma mamă din Olanda. La această sumă s-a adăugat dobândă la dobândă, până s-a ajuns la suma de 310 milioane de euro, conform declarațiilor liderului Sindicatului „Navalistul” din șantierul de la Mangalia, Laurențiu Gobeajă. 

La această sumă se adaugă și alte penalități și dobânzi calculate din august 2023 până în prezent, astfel încât se ajunge la circa 500 de milioane de euro – loyal suma pe care o anunța Dumitru Costin pe 7 august 2023 ca fiind valoarea totală a despăgubirilor ce urmează să fie cerute de Damen statului român, variantă negată de reprezentanții companiei.

Deși Damen a deținut, prin contract, managementul operațional al societății, compania care deține șantierul naval de la Mangalia s-a împrumutat de la firma Damen din Olanda, până când șantierul a ajuns în insolvență, iar acum Damen vrea să-și recupereze integral banii de la statul român, care deține 51% din totalul acțiunilor în șantierul naval. 

Contractul a fost în defavoarea statului 

În situația împrumuturilor de la firma-mamă, statul român nu s-a putut opune, deși avea 4 reprezentanți în consiliul de supraveghere, în timp ce Damen avea doar 3, numai că majoritatea a contat mai puțin, din cauza unei clauze din contractul de asociere. Sindicaliștii spun că acea clauză prevede ca reprezentanții statului să se poată exprima doar în cazul în care sunt implicate sume de peste 200 de milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Astfel, rolul reprezentanților statului român în consiliul de supraveghere a fost doar de a viza documente.

Acum, deși contractul de asociere a fost în defavoarea statului, va trebui să plătească suma calculată de Damen, în timp ce firma olandeză a anunțat că fie se va judeca în continuare cu statul, în următorii 10 ani, fie va declara falimentul șantierului naval de la Mangalia și va prelua toate activele, conform liderului sindical. 

Angajații șantierului au protestat de multe ori, în ultimul an și jumătate, ultima oară ajungând în fața Ambasadei Olandei, dar nu pot obține mai mult decât ar putea negocia statul român cu firma olandeză. Fără a avea vreo soluție, Ministerul Economiei anunță în continuare că va găsi un investitor, dar sindicaliștii sunt de părere că până acum nu a existat nici măcar un investitor valid care să fi dorit să preia șantierul, ci au fost doar invenții ale fostului sau ale actualului ministru.

Structura acționariatului nu permite venirea altui investitor

Liderul Sindicatului Liber „Navalistul” spune că Grupul Damen deține 95% din creanțele Șantierului Naval Mangalia, iar firma Damen a respins constituirea unui comitet al creditorilor din care să facă parte reprezentanți ai creditorilor cu creanțe mai mici, ceea ce a dus la situația în care adunarea creditorilor e reprezentată doar de Damen, care va putea să constate că nu se poate implementa un thought de redresare a șantierului și să declanșeze procedura de faliment.

Pe 21 martie, o delegație formată din 30 de membri ai sindicatului va merge în Olanda, la sediul central al companiei Damen, pentru a cere companiei să ajungă la un acord cu statul român, ca să poată veni un alt investitor.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Economiei le-a comunicat sindicaliștilor că urmează să aibă o întâlnire cu un alt investitor interesat de a prelua șantierul, însă acest lucru nici nu s-ar putea pune în practică dacă nu se rezolvă problema structurii acționariatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *