Ultima Ora

Statul se ia la luptă cu mafia balastierelor 

Statul se ia la luptă cu mafia balastierelor 

Balastierele ilegale sunt un pericol pentru mediu, dar prejudiciază și bugetul de stat. Promisă de mai mulți ani, „Poliția balastierelor” va deveni realitate în scurt timp. În curând va intra în teste un proiect pilot care va urmări trasabilitatea transporturilor de materiale de balastieră (nisip, pietriș, balast și pietrele concasate). De la extragerea lor, transportarea și până la ajungerea lor în depozite sau șantiere, autoritățile vor putea urmări fiecare mișcare. 

Aceste materiale sunt esențiale pentru asigurarea stabilității și rezistenței structurale în construcțiile civile, ceea ce le face foarte căutate pe piață, iar asta a dus și la dezvoltarea unei piețe negre. Autoritățile nu au o dimensiune reală a evaziunii fiscale cu materiale agregate, dar controalele, chiar și uncommon,  la balastiere dezvăluie tentaculele fenomenului.

Administrația Națională Apele Române a dezvoltat o aplicație informatică pentru urmărirea trasabilității materialelor de balastieră care va intra în teste în perioada imediat următoare. Este o aplicație care funcționează după modelul SUMAL care verifică trasabilitatea materialului lemnos extras din păduri. Potrivit Adrianei Petcu, președinta Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG, fosta Autoritate Națională de Reglementare în domeniul Minier), testele se vor întinde pe o perioadă de jumătate de an. De asemenea, noua aplicație va monitoriza și trasabilitatea materialelor  provenite din dezafectări de construcții.

Va crește numărul controalelor

De asemenea, pentru a preveni exploatarea ilegală și evaziunea fiscală, ANRMPSG va face controale mai multe și mai amănunțite la balastiere. Pentru aceasta, Autoritatea a înnoit protocolul de colaborare cu Garda de Mediu, o altă instituție implicată în prevenirea ilegalităților în acest domeniu. Adriana Petcu recunoaște că deocamdată aceste controale sunt mult prea puține în condițiile în care anul trecut numărul lor a fost de numai 50. 

Personalul insuficient nu face față

Inspectorii de la „Apele Române”, polițiștii și comisarii Gărzii de Mediu sunt prea puțini pentru a face față fenomenului. Asta este valabil și la  ANRMPSG, spune Adriana Petcu, și asta nu pentru că nu se fac angajări, ci pentru că nu există prea mulți doritori  care vor să lucreze aici. În timp ce autoritățile statului sunt depășite, exploatarea ilegală a materialelor agregate aduce câștiguri foarte mari celor care întrețin piața neagră.  Controalele, în trafic, ale camioanelor care transportă agregate minerale sunt prea puține comparativ cu amploarea fenomenului, astfel că foarte multe se strecoară fără probleme. 

Probleme sunt și la nivelul Autorității Rutiere Române (ARR), care are foarte puține cântare, așa că ele își fac apariția pe drumurile publice destul de rar. În urmă cu mai mulți ani sarcina de a cântări mașinile de transport marfă revenea direcțiilor regionale de drumuri și poduri, iar acțiunile lor în teren erau mult mai eficiente. În mod inexplicabil, sarcina a fost trecută la ARR.  

Se pregătesc modificări legislative

Pe lângă reducerea timpului de emitere a permiselor de explorare și exploatare, ANRMPSG se pregătește să introducă noi reglementări în ceea ce privește verificarea capacităților financiare și de exploatare a companiilor care solicită atribuirea unor perimetre de exploatare. O altă problemă care va fi reglementată în perioada imediat următoare este stoparea exploatărilor haotice. Pentru aceasta, vor fi modificate reglementările privind obligativitatea aducerii la starea inițială a terenului unde au funcționat balastiere. 

Odată cu realizarea cadastrului apelor de către Administrația Națională Apele Române, vor fi identificate noi zone pentru exploatarea materialelor de balastieră, ceea ce va asigura o creștere a volumului de agregate de balastieră.

SUMAL 3.0 aruncă în luptă inteligența artificială

SUMAL (Sistemul de Urmărire a MAterialului Lemnos) este o bază de date integrată care conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și cum este comercializat acesta. În această acțiune s-a implicat și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) care a sprijinit Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului informatic integrat de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase – SUMAL 3.0.  El permite monitorizarea, în timp staunch, a trasabilității masei lemnoase pe teritoriul României. Printre noutățile pe care le aduce se numără: evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive cell pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care au în permanență conexiunea la date și GPS pornite. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL sunt montate dispozitive de localizare în timp staunch, care nu pot fi manipulate de utilizatori. Monitorizarea implică supravegherea pădurii cu tehnologii avansate, hărţi satelitare și camere de supraveghere video

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *