Noile taxe la importurile chineze în Statele Unite vor creşte miercuri la 104%, potrivit unui anunț al Casei Albe.
Preşedintele SUA a anunţat săptămâna trecută că noile sale taxe vamale, anunţate din ianuarie, vor creşte la 54% la produsele chinezeşti începând de miercuri şi a ameninţat că le va impozita cu 50 de puncte suplimentare dacă Beijingul va riposta.
China a promis marţi că va lupta împotriva tarifelor vamale americane „până la capăt”, în pofida ameninţării lui Donald Trump de a introduce tarife noi şi mai mari, de 50%, la importurile chinezeşti, dacă Beijingul nu va renunţa să aplice tarife vamale suplimentare de 34% asupra produselor americane începând de joi, relatează AFP și Agerpres.
Peste 50 de țări au contactat SUA pentru a începe negocieri asupra taxelor vamale, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, citat duminică Reuters.
Țările care au propus negocieri „fac acest lucru întrucât înțeleg că vor suferi o bună parte din aceste taxe vamale”, a spus la postul ABC consilierul economic al Casei Albe. Acesta a negat teoria conform căreia Trump a impus taxele vamale pentru a prăbuși piețele financiare și a determina astfel Rezerva Federală să reducă rata dobânzii, el contestând de asemenea teza că aceste noi taxe vamale vor penaliza în principal economia americană. „Nu cred că vom vedea un efect major asupra consumatorilor în Statele Unite”, a apreciat consilierul prezidențial.
Dar majoritatea economiștilor se așteaptă ca aceste noi taxe percepute produselor importate în SUA să provoace o accelerare a inflației și să diminueze consumul.
„Ar putea exista creșteri de prețuri”, a admis totuși consilierul Kevin Hassett, el subliniind însă obiectivele pentru care au fost impuse aceste taxe vamale, respectiv „tratarea corectă a lucrătorilor” americani, protejarea lor în fața concurenței neloiale, diminuarea imensului deficit comercial al SUA și reindustrializarea acestei țări, care a pierdut numeroase capacități productive întrucât globalizarea și liberalizarea comerțului internațional au încurajat companiile să-și delocalizeze producția către țări cu costuri mai reduse.
Întrebat de ce Rusia nu se află pe lista țărilor taxate, consilierul economic al lui Trump a indicat spre discuțiile în desfășurare cu Moscova și Kievul asupra încheierii războiului în Ucraina. „Cred că președintele a luat decizia de a nu amesteca cele două chestiuni”, dar aceasta nu înseamnă că Rusia va fi tratată în mod diferit, a menționat Kevin Hassett.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News