Ucraina și SUA au semnat miercuri, 30 aprilie, un acord economic de înființare a unui Fond comun de investiţii pentru reconstrucţie și pentru a stabili investiţii comune în bogăţiile minerale ale Ucrainei.

Scott Bessent și Iulia Svîrîdenko/FOTO: X
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a anunţat într-un videoclip postat pe X că „acest parteneriat permite Statelor Unite să investească alături de Ucraina, să deblocheze activele de creştere ale Ucrainei, să mobilizeze talentul american, capitalul şi standardele de guvernanţă care vor îmbunătăţi climatul de investiţii din Ucraina şi vor accelera redresarea economică a Ucrainei”, potrivit News.ro.
Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, a confirmat pentru The Associated Press că acordul a fost semnat la Washington. Într-o postare pe X, ea a declarat: „Împreună cu Statele Unite, creăm fondul care va atrage investiţii globale în ţara noastră”.
Acordul privind minereurile, care a făcut obiectul unor negocieri tensionate timp de luni de zile, va institui un Fond comun de investiţii pentru reconstrucţie Statele Unite-Ucraina despre care administraţia Trump a afirmat că va contribui la rambursarea unui ajutor estimat la 175 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de la începutul războiului.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că administraţia Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană şi prosperă pe termen lung”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.
„Preşedintele Trump a imaginat acest parteneriat între poporul american şi poporul ucrainean pentru a arăta angajamentul ambelor părţi faţă de pacea şi prosperitatea de durată în Ucraina. Şi pentru a fi clar, niciun stat sau nicio persoană care a finanţat sau a furnizat maşinăria de război rusă nu va putea beneficia de reconstrucţia Ucrainei”, a precizat secretarul Trezoreriei americane.
Cu toate acestea, acordul nu oferă Ucrainei garanții colective de securitate, însă Kievul și Washingtonul au convenit asupra unei „alinieri strategice pe termen lung” şi „sprijinul Statelor Unite pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucţia şi integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”.
Potrivit The Washington Post, Statele Unite şi Ucraina au semnat un acord pentru a stabili investiţii comune în bogăţiile minerale ale Ucrainei, petrol, gaze şi alte resurse naturale, într-o mişcare care va îndeplini o cerere cheie a Casei Albe şi va oferi Kievului un grad de sprijin mult dorit din partea SUA. Limbajul acordului marchează o victorie pentru Kiev, care a căutat orice dovadă concretă de sprijin din partea Statelor Unite de când preşedintele Donald Trump a revenit la putere, notează The Washington Post.
De asemenea, în acord nu este menționată centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care Rusia a preluat-o în 2022 și o ocupă și astăzi.
Oficialii americani au propus preluarea controlului asupra centralei ca parte a unui viitor acord de încheiere a războiului.
Saga unui acord
În versiunea inițială a acordului, prezentată lui Zelenski de Bessent în februarie, era descris ca fiind mai degrabă un mijloc pentru Washington de a-şi recupera costul ajutorului militar acordat Ucrainei.
Zelenski a refuzat să semneze documentul, insistând că nu va fi de acord cu niciun document care să reîncadreze ajutorul american drept datorie. El a criticat, de asemenea, lipsa referirilor cu privire la securitatea viitoare a Ucrainei.
Oficialii ucraineni au rescris apoi acordul şi intenţionau să semneze o versiune diferită atunci când au vizitat Washingtonul în februarie. Dar întâlnirea de la Casa Albă a deraiat total după ce Trump şi vicepreşedintele JD Vance l-au atacat pe Zelenski în faţa presei, în Biroul Oval, iar restul vizitei acestuia a fost anulat.
Trump, care se mândreşte cu calitatăţile sale de negociator, a devenit din ce în ce mai nerăbdător, scriind săptămâna trecută pe platforma sa socială că acordul în domeniul mineralelor „întârzie cel puţin trei săptămâni”.
Potrivit unei surse ucrainene familiarizate cu procesul, discuțiile au fost productive şi ambele părţi au ascultat argumentele celeilalte.
„Ucraina a ajuns la un acord solid care, dacă este pus în aplicare în mod corespunzător – şi aceasta este cheia – ar putea duce la succes reciproc”, a declarat sursa ucraineană.
Proiectul elimină, de asemenea, vechea formulare care ar fi obligat Ucraina să ramburseze Washingtonului ajutorul militar acordat în trecut de SUA.