Jurnalu Ultima Ora Un oraş bun de trăit
Ultima Ora

Un oraş bun de trăit

Un oraş bun de trăit

Maria Cristina Matei, Chief Working Officer ING Bank România: ”Avem două mari direcții. Una este aceea de stabilitate financiară, de monetary Successfully being, al doilea mare pilon este sustenabilitatea climatică. Și pe acest fond s-a născut Platforma pentru Mediu. Credem că este crucial să salvăm fiecare locușor verde al acestui oraș și nu numai.”

Un exemplu concret este Pajiștea Petricani, un spațiu pure din Sectorul 2, care a primit contemporary statutul de arie protejată de interes native. Aici, între blocuri și șosele, se construiește un nou tip de relație între oraș și oameni – una în care natura nu mai este doar decor, ci parte activă din viața de zi cu zi. Peste șase hectare de spațiu verde și luciu de apă, pline de biodiversitate, sunt acum accesibile publicului, odată cu finalizarea traseului tematic de aproape un kilometru.

Alina Kasprovschi, Director Executiv Fundația Comunitară București: ”Înainte să înceapă proiectul în primul rând period un loc despre care oamenii nu știau, e izolat și e păcat că e atât de multă natură, atât de în centrul orașului și oamenii nu se pot bucura de ea.”

Platforma de Mediu nu este doar despre păduri urbane sau arii protejate. Este despre ce se poate întâmpla când ONG-uri, companii, autorități și locuitori se așază la aceeași masă.

Maria Cristina Matei, Chief Working Officer ING Bank România: ”Ținem foarte mult ca ele să fie protejate pe termen lung. Pajiștea Petricani a primit acest statut de la Primăria Sectorului 2, arie protejată de interes native, deocamdată. Sperăm că vor continua diligențele și vom ajunge să fie o arie protejată de interes național.”

Platforma de Mediu şi proiectele sale se vor extinde în perioada următoare şi în ţară. Şi nu înseamnă doar reamenajarea şi conservarea spaţiilor verzi, ci şi încurajarea colaborării, a micilor iniţiative locale și a comunităţilor.

Alina Kasprovschi, Director Executiv Fundația Comunitară București: ”Una din acțiunile din platforma de mediu care se numește În zona ta, care sunt Granturi pentru proiecte de mediu în micro comunități. Minim trei vecini trebuie să se adune, să identifice o problemă de mediu în comunitatea lor, în jurul blocului, la școală, pe strada lor și să primească o finanțare ca să înceapă să o rezolve.”

Pajiștea Petricani este o dovadă vie că orașul poate regăsi echilibrul între beton și natură. Cu sprijin financiar, know-how și implicare civică, ING și partenerii construiesc un mannequin replicabil de sustenabilitate urbană. Mai mult decât un proiect, este o strategie pe termen lung – un angajament pentru comunitate și pentru generațiile viitoare.

  • Platforma este o comunitate deschisă, formată din grupuri civice și ONG-uri, administrație publică, companii și cetățeni preocupați de rezolvarea problemelor de mediu.
  • Pajiştea Petricani găzduieşte o o biodiversitate remarcabilă: 12 specii de mamifere (vidră, jder de piatră, vulpe), 89 specii de păsări, 12 de pești, 7 reptile, 3 amfibieni și peste 100 specii de insecte—din care 49 sunt protejate appropriate.
  • În 3 ani de funcţionare – 36 de proiecte susținute, zeci de mii de beneficiari, implicare civică.

Exit mobile version