
Ursula von der Leyen și Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos, în 2020, FOTO: Shealah Craighead / Zuma Press / Profimedia Photos
Uniunea Europeană a anunțat miercuri după-amiaza că suspendă măsurile sale de retorsiune împotriva taxelor vamale extinse impuse de președintele Trump, după ce acesta a anunțat miercuri că ele vor fi suspendate pentru o perioadă de 90 de zile, relatează Reuters.
Într-o declarație remisă presei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că UE dorește „să dea o șansă negocierilor”, după ce Trump a anunțat ieri că va exista o pauză de 90 de zile pentru țările afectate de noile taxe vamale pe care le-a dezvăluit pe 2 aprilie.
Douăzeci și șase de order membre ale UE – adică toate, cu excepția Ungariei – au votat miercuri în favoarea impunerii măsurilor de retorsiune cu doar câteva ore înainte ca Trump să anunțe pauza de 90 de zile în aplicarea taxelor.
Conform planurilor Comisiei Europene, măsurile de retorsiune urmau să fie introduse în trei etape, începând cu 15 aprilie – fiind vizate bunuri în valoare de 3,9 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) exportate de SUA către țările UE.
O lună mai târziu, pe 15 mai, alte bunuri în valoare de 13,5 miliarde de euro (14,9 miliarde de dolari) urmau să fie afectate, urmate de încă 3,5 miliarde de euro (3,8 miliarde de dolari) începând cu 1 decembrie.
Aceste taxe vamale au fost de asemenea o reacție la taxele de import de 25% impuse de președintele Trump pentru toate importurile SUA de oțel și aluminiu, care au intrat în vigoare la mijlocul lunii martie. Ele s-au aplicat atât Uniunii Europene, cât și restului lumii.
Bursele au revenit pe verde după anunțul lui Trump privind taxele vamale
Indicii bursieri din Statele Unite, Europa și Asia au înregistrat o creștere semnificativă după anunțul de miercuri al lui Trump.
Înainte de schimbarea de poziție a președintelui american, turbulențele au șters trilioane de dolari de pe piețele bursiere și au dus la vânzări îngrijorătoare ale obligațiunilor emise de Trezoreria SUA, acestea fiind considerate piatra de temelie a sistemului financiar internațional.
Între timp, China a respins ceea ce a numit amenințări și șantaj din partea Washingtonului.
Trump a continuat să preseze China, a doua cea mai mare economie din lume și al doilea cel mai mare furnizor de importuri pentru SUA, cu o creștere a taxelor pe importurile chinezești la 125% față de nivelul de 104% care a intrat în vigoare miercuri.
De asemenea, liderul de la Casa Albă a semnat un ordin executiv menit să reducă influența Chinei asupra industriei globale de transport maritim și să revitalizeze construcția de nave din Statele Unite.