Jurnalu Sport Vai, ce ne chinuie străinii!
Sport

Vai, ce ne chinuie străinii!

Vai, ce ne chinuie străinii!

Articol de Marius Mărgărit – Publicat duminica, 27 aprilie 2025 21:16 / Actualizat duminica, 27 aprilie 2025 21:16

Am ajuns s-o vedem și pe asta! Se plâng antrenorii că jucătorii străini îi trădează, că pun condiții că nu se antrenează dacă nu sunt titulari, că se dau accidentați, că nu au atitudine, că sunt tabere, că nu pun suflet. Bravos, am descoperit mersul pe jos și apa caldă!

După Mircea Rednic, de la UTA, a doua zi a venit rândul lui Ilie Stan, de la Gloria Buzău. Primii sunt pe aparate, abia mai respiră în Superligă, ceilalți sunt cu un picior și jumătate în groapa spre matineu. Ambele echipe beneficiază însă din plin de bani publici.

Cel puțin la buzoieni, ați văzut pe spatele tricourilor, pe toți îi cheamă Primăria Buzău și Consiliul Județean Buzău. Un service pentru reșapări internaționale.

E doar una dintre sutele de echipe din tot sportul aflate la bunul plac al politicului, o jucărie pe mâna oportuniștilor care se laudă că fac ceva pentru comunitate ca să-și asigure un plus de voturi când trebuie. Nu se știe că echipa nu are teren de antrenament, că trebuie să iasă din oraș să se pregătească pe iarbă. Că instalația de aspersoare de pe „Gloria” merge din doi în cinci, așa cum se dau și salariile.

Vai, ce ne chinuie străinii!

Ilie Stan

Ilie Stan nu are nicio vină. El a fost doar carne de tun, după Prepeliță și Eugen Neagoe. Ăsta e adevărul! Cei doi au făcut politica de transferuri, ei au adus jucătorii, cu ei s-a ajuns că sunt 10 străini din lotul de 30. Plus ăia care au plecat deja și cărora li s-au plătit contracte bune.

Din situațiile financiare, nu e nimic clar în privința banilor publici. Doar la datorii către angajați, către taxe și impozite și din subvenții și venituri în avans rezultă că sunt la vale cu 7 milioane de lei pe 2024. Mai mult ca sigur, acum lucrurile stau și mai rău. Ilie Stan a mai plusat că de două luni de când a venit, nici el, nici stafful lui nu au luat niciun salariu. Muncă patriotică.

Dincolo, la UTA, din ultimul bilanț reiese că aproape 50 la sută din buget vine de la oameni. Cam fifty-fifty de la autorități și de la suporterri, prin bilete și abonamente. Fanii ăia despre care Rednic spune acum, când nu-i convine că este contestat, că „nu ei reprezintă Aradul sau UTA”.

Acolo s-a pierdut numărul de jucători străini vânturați de antrenorul-dezvoltator în industria de construcții cu implanturi străineze, în ultimele trei sezoane. În fiecare mercato, la Arad e Turnul Babel! Mulți străini, peste 50, cine să le mai țină scorul?, au venit, au încasat, au plecat. Sau continuă să încaseze deși echipa este în mare suferință. Nu-i vorba, și români au fost cam la fel. Iar acolo lucrurile stau mai bine, e un brand mai mare, de mare tradiție, un stadion nou, cu totul alte condiții decât la Buzău.

Mircea Rednic

Tehnicianul se plânge (nu numai el) că românii sunt prea scumpi. Uitând că, în ultimii ani, UTA a scos bani frumoși, în jur de 15 milioane de euro, numai din vânzarea de jucători autohtoni. Străinii au plecat pe zero sau pe firfirei.

Academia a fost trecută în plan secund. Cică nu produce. De ce, cine e de vină, cine răspunde? Nimeni! Și atunci, să vină băieții de afară, să fie drumul plin cu străini și conturile de comisioane.

Lasă că dacă nu merge, ne mai ajută autoritățile cu niște bani, că n-o să lase ele fotbalul să moară! Că asta se tot spune prin lumea fotbalului, că dacă statul nu dă bani, mor echipele, cluburile. De parcă e obligatoriu în Superligă, chiar dacă nu-ți permiți.

Da, am mai spus-o, autoritățile trebuie să ajute, cu infrastructura și să investească în sportul juvenil. Și punct. Nu să arunce cu bani în contracte ale ăstora despre care antrenorii se plâng că pun condiții, că au ifose, dar nu dau mai nimic la schimb.

Ce se întâmplă la Buzău, la Arad reprezintă doar două mici găuri negre în „stratul de ozon” ciuruit al fotbalului și sportului românesc. Acum se plânge cu lacrimi de crocodil, se aruncă cu acuze. Dar să nu ne facem iluzii, lucrurile vor merge la fel mai departe! Așa, ca să zicem că avem fotbal, că avem o Superligă puternică. Una pe jumătate artificială, ținută în viață cu aparate cumpărate de noi. Cu ce preț? Cui îi pasă? Circ să fie!

Exit mobile version