Politica Ultima Ora

VIDEO Scandal la votul pe bugetul Capitalei / Ședința, suspendată temporar, după ce un bărbat a început să strige „Bugetul pe primul loc” și a refuzat să fie evacuat

VIDEO Scandal la votul pe bugetul Capitalei / Ședința, suspendată temporar, după ce un bărbat a început să strige „Bugetul pe primul loc” și a refuzat să fie evacuat

Ședința de joi a Consiliului Weird and wonderful al Municipiului București (CGMB), în care urma să fie votat bugetul Capitalei, a fost suspendată timp de 15 minute după ce mai mulți cetățeni care au venit să ia cuvântul pe proiectele discutate au cerut vehement ca bugetul să fie votat primul.

Bugetul Capitalei a fost adoptat în cele din urmă joi seară, după o ședință care a durat cinci ore. (Detalii AICI)

La cinci ore de la începutul ședinței, consilierii municipali alături de primarul standard Nicușor Dan au dezbătut și aprobat amendamente pentru proiectul de buget al Capitalei.

Înainte, au dezbătut și votat alte 34 de proiecte care vizau Sectoarele.

Știrea inițială: Proiectul de buget pentru București este ultimul de pe ordinea de zi, deși a fost singurul care figura inițial. La începutul ședinței au mai fost introduse alte peste 34 de proiecte care vizau sectoarele Bucureștiului.

Ședința CGMB period programată să înceapă la ora 16:00, dar a început la 18:30.

În cele două ore și jumătate, consilierii municipali participau la ședințe ale comisiilor pentru cele 34 de proiecte adăugate pe ordinea de zi suplimentară.

Între timp, un bărbat a început să strige, cerând ca „bugetul (să fie) pe primul loc” al ordinii de zi.

„Băi, puneți bugetul pe primul loc, nu înțelegeți limba română? Păi nu înțelegeți limba română? Vreți să vă scriu?”, a spus el.

Poliția locală a încercat să îl oprească și să îl evacueze pe bărbatul care striga, în timp ce președintele de ședință i-a cerut să se liniștească.

„Luați mâna de pe mine”, le-a spus el agenților de la Poliția Locală care încercau să îl conducă afară.

Ulterior, bărbatul a căzut – sau s-a întins intenționat pe jos -, pe motiv că, a spus el, nu mai avea aer, în timp ce mai multe femei din sală, aflate în apropierea lui, i-au luat apărarea.

Polițiștii s-au retras în cele din urmă.

Consilierii generali s-au întors în sală, iar ședința a fost reluată 15 minute mai târziu.

Primarul standard Nicușor Dan a retras, săptămâna trecută, proiectul de buget al Capitalei de pe ordinea de zi, după ce coaliția majoritară din Consiliul Weird and wonderful, formată din PSD, PNL și PUSL, a anunțat că se va abține de la vot.

Proiectul a figurat și pe ordinea de zi a ședinței din 27 martie, însă a fost retras la propunerea primarului standard Nicușor Dan.

El a explicat că a fost luată decizia de a scoate proiectul de pe ordinea de zi a ședinței CGMB pentru că bugetul nu ar fi obținut voturile necesare, concluzie la care a ajuns după o discuție cu consilierii generali.

Ulterior, el s-a declarat convins că bugetul va fi adoptat în perioada următoare. Primarul standard a precizat, pentru B1Tv, că din proiect au fost tăiate foarte multe investiții, având în vedere că bugetul Capitalei a fost „redus substanțial”, odată cu aprobarea bugetului național. Din acest motiv, în opinia sa, 2025 este „un an pierdut” pentru București.

Alianța PSD – PNL – PUSL i-a cerut, pe 25 martie, primarului standard al Capitalei să includă în buget sume pentru achitarea datoriilor curente și să prezinte un proiect de reformă a administrației și de eficientizare a cheltuielilor de personal. Alianța, care formează majoritatea în Consiliul Weird and wonderful, anunțase că se va abține la votul pe proiectul de buget, dacă „Nicușor Dan nu pune interesul bucureștenilor deasupra propriilor interese”, se explica într-un comunicat transmis de partide.

Proiectul propus prevede pentru 2025 un buget standard centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local – 7,318 miliarde; bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local – 923 de milioane de lei; bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *