Articol de Daniel Grigore – Publicat miercuri, 09 aprilie 2025, 00:37 / Actualizat miercuri, 09 aprilie 2025 10:30
Copleșit de neputința lui și a colegilor, Camavinga lovește mingea după fluierul arbitrului, primește al doilea “galben” și părăsește terenul. La câțiva metri distanță, cineva pare chiar mai neputincios și nedumerit decât mijlocașul francez.
Acel cineva, Carlo Ancelotti, este contestat vehement de oricine o urmărește pe Real Madrid mai des decât în serile de Champions League. În opinia taberei care scrie și strigă împotriva antrenorului italian, echipa asta nu joacă la nivelul calității individuale din lot.
Carlo Ancelotti, stânga, uitându-se după Camavinga, foto: Guliver/gettyimages
Înțeleg că poate părea ciudat să gândești așa despre o echipă care în urmă cu nici 12 luni câștiga Liga Campionilor și campionatul, dar Real Madrid, varianta din ultimii doi ani, a produs rezultate extrăgând până la ultima picătură din geniul acestor fotbaliști, nu ca urmare a unor idei clare de joc, a vreunei filosofii a antrenorului.
Carlo Ancelotti nu a fost niciodată un tactician de elită, nu felul în care citește jocul și reacționează la dinamica lui i-a adus succesul de care s-a bucurat.
Carlo Ancelotti este în primul rând un man-manager, un lider capabil să își facă jucătorii să se simtă bine, să creeze un mediu în care aceștia să exprime liber fotbalul pe care îl cunosc nativ. În caz că ați ridicat din nou sprânceana, asemenea antrenorului italian, vă invit să îi citiți cartea biografică.
Dar voia bună și fotbalul la întâmplare au o limită. Arsenal a pulverizat-o pe Real Madrid nu (doar) pentru că Declan Rice a înscris două dintre cele mai spectaculoase lovituri libere pe care le-am văzut vreodată, ci pentru că și-a surclasat adversara, tactic și mental.
Arsenal și-a creat situațiile avute în urma unui plan de joc, a unor trasee și indicații limpede trasate. În schimb, Ancelotti se bizuie că Mbappe sau Vinicius va depăși câte 3-4 adversari, apoi bate și portarul.
În toată repriza secundă, Real Madrid nu a ieșit O DATĂ din propria jumătate în urma unui traseu pregătit de Ancelotti și staff-ul lui, că tot și-a construit o superimagine băiatul pe care și l-a făcut secund, Davide.
La Real Madrid versiunea 2024/2025, totul este întâmplare și speranță că talentul lui Vinicius, Mbappe sau Bellingham va rezolva meciurile.
Arsenal – Real Madrid, sau o formație pregătită în cel mai mic detaliu de un antrenor pasionat până la limita obsesiei versus “lungă la Vini și hai să ne rugăm să scoată Courtois”.
Și pentru că tot am luat barosul și am început demolarea reputației de tehnician legendar a lui Ancelotti, să ne amintim că în aproape 30 de ani de antrenorat în fotbalul mare, italianul a cucerit doar 6 titluri naționale.
Câte remontadas să îi mai și iasă?