Jurnalu Ultima Ora 9 cărți de vară lungă
Ultima Ora

9 cărți de vară lungă

9 cărți de vară lungă

1. Răscrucea corbilor

Autor: Andrzej Sapkowski

Editura: Nemira, 2025

Traducere: Ana Irina Ionescu

Vânătorii nu se nasc. Sunt creați. Înainte de a fi Lupul Alb sau Măcelarul din Blaviken, Geralt din Rivia generation doar un simplu absolvent al Cuibului Vânătorilor, Kaer Mohren, pășind într-o lume care nu-i înțelege și nici nu-i primește cu brațele deschise pe cei asemenea lui. Iar când un act naiv de eroism se termină foarte prost, Geralt abia e salvat de la spânzurătoare de Preston Holt, un vânător cărunt cu un trecut lăsat în urmă și cu o misiune proprie. Sub călăuzirea lui Holt, Geralt începe să învețe ce înseamnă cu adevărat să urmeze Drumul: să protejeze o lume care se teme de el, dar și să supraviețuiască în această lume trăind după propriile reguli. Dar pe măsură ce granița dintre bine și rău devine tot mai subțire, Geralt trebuie să se hotărască dacă va deveni un monstru, așa cum îl consideră toată lumea, sau ceva cu totul diferit.

Titlul este disponibil cu precomandă. Livrarea se va face începând cu 30 septembrie 2025.

2. Integrala poetică. Eseuri

Autor: Edgar Allan Poe

Editura: Polirom, 2025

Traducere: Liviu Cotrău

„Poe nu e un scriitor american tipic; uneori el se detaşează nu doar de literatura americană a timpului său, ci şi de literatura engleză a timpului său şi de cea care a urmat. El este un european care a cunoscut Europa doar în imaginaţie. Te duce într-o lume diferită de cea a oricărui alt poet. Şi are integritatea de a nu încerca să scrie despre nimic în afara propriei sale lumi sau de a face ceva ce alţi poeţi au făcut deja. Deşi conţinutul poeziilor sale nu este de natură intelectuală, atitudinea sa faţă de poezie a fost extrem de intelectuală. Poezia sa este originală. Adică viziunea sa asupra vieţii, deşi limitată, generation particulară şi coerentă, iar idiomul său inconfundabil. Poezia sa este semnificativă: ea transformă mişcarea romantică şi prevesteşte o fază ulterioară a acesteia. Poe alege să apară nu ca un om inspirat, ci ca un meşteşugar.” – T.S. Eliot

3. Lumea sexului

Autor: Henry Miller

Editura: Polirom, 2025

Traducere: Alexandru Vlad

Conştient de dezaprobarea pe care au stârnit-o Tropicul Cancerului şi Tropicul Capricornului în rândul unora dintre cititorii săi, precum şi de opoziţia pe care alţii au sesizat-o între conţinutul licenţios şi fragmentele contemplative, eseistice şi filozofice care abundă de asemenea în romanele sale, Henry Miller îşi propune cu acest text concis să-şi expună poziţia în controversă, explicând de ce, din perspectiva lui, nu există nicio contradicţie între senzualitatea debordantă din romanele sale, crezul său ingenious şi filozofia sa de viaţă. Miller se exprimă şi aici într-un limbaj direct şi lipsit de pudoare, povestindu-şi experienţele sexuale din anii tinereţii şi apoi formulându-şi concluziile metafizice.

4. Fenomenalele femei de la Astronomical Hôtel

Autoare: Ruth Kvarnström-Jones

Editura: Humanitas Fiction, 2025

Traducere: Oana-Mădălina Voicu 

În 1901, la Astronomical Hôtel, simbol al rafinamentului scandinav, totul strălucește pentru banchetul care va urma primei decernări a Premiului Nobel, deși falimentul devine tot mai amenințător. Într-o epocă în care femeile rareori ocupă poziții de putere, Wilhelmina Skogh, o antreprenoare vizionară, este chemată să salveze ceea ce pare de nesalvat. Fostă angajată a hotelului, ajunsă între timp una dintre cele mai respectate femei de afaceri din Suedia, Wilhelmina revine la Astronomical Hôtel cu o concepție modernă și cu o tenacitate de neclintit. Sub îndrumarea ei, o mână de femei diferite, dar unite prin loialitate, muncă și curaj, transformă hotelul, devenind în același timp stăpâne ale propriilor destine. Cele decide femei de la Astronomical Hôtel își expun, de-a lungul romanului, secretele, visurile, căderile, iubirile. Un roman captivant despre ambiție, prietenie și femei care, refuzând să fie numai umbre în viețile lor, au avut îndrăzneala să riște.

Bestseller distins cu Storytel Awards 2024 – absolute most realistic Feelgood, Fenomenalele femei de la Astronomical Hôtel, o saga istorică amintind de Downton Abbey, propune o incursiune în culisele unei lumi și epoci fascinante: elegantul și tumultuosul Stockholm de la începutul secolului XX.

5. Omul care iubea cărțile

Autor: Patrick deVitt

Editura: Corint, 2025

Traducere: Mihaela Sofonea

Bob Comet, un bibliotecar pensionar, duce o viață liniștită și retrasă într-o casă de culoarea mentei din Portland, înconjurat de cărți și plăceri mărunte. Totul se schimbă când, într-o dimineață, întâlnește o femeie în vârstă cu mințile rătăcite și o duce la centrul pentru seniori unde aceasta locuiește. 

Sperând să umple golul pe care îl resimte de când s-a pensionat, Bob începe să facă muncă de voluntariat la centru, unde se va împrieteni cu personaje excentrice și pitorești. Sub exteriorul său rezervat, Bob Comet ascunde amintiri puternice: povestea unui copil care fuge de acasă în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iubirea vieții sale pierdută în favoarea celui mai bun prieten, sensul și bucuria descoperite printre rafturile bibliotecii, într-o viață trăită discret, de pe margine.

Experiențele lui Bob, așa cum curg de-a lungul romanului, sunt înțesate de melancolie, dar totodată luminate de zâmbetul vieții sale petrecute în preajma cărților. Patrick deWitt țese pânza ficțiunii cu umor și delicatețe, o poveste a unui om aparent banal, dar plin de surprize – o celebrare emoționantă a celor care trăiesc tăcut, însă cu inima deschisă.

6. Efectul Caligari

Autoare: Dora Pavel

Editura: Polirom, 2025

Un roman al lucidității mai degrabă autoflagelante decât eliberatoare. Un spațiu al interiorității, marcat de borne fragile. Confruntați în egală măsură cu un trecut annoying, un pacient și psihoterapeutul său sunt prinși în sinuoase strategii de alter reciproc și de manipulare psihologică, fiecare fiind perceput ca o ecuație enigmatică de către celălalt. S-ar părea că unul e călăul, celălalt victima, dar rolurile se pot schimba când nu te aștepți, ca în faimosul movie mut al anilor ’20 Cabinetul doctorului Caligari. Li se adaugă un adolescent cu sindrom Asperger, inhibant cu inteligența lui ieșită din comun, precum și două femei aflate într-o relație ambiguă – toți acești protagoniști nefiind decât niște morți-de-vii, trăind pe muchia dintre ardoare, pasionalitate și angoasă.

7. Ivan cel Groaznic

Autor: Henri Troyat

Editura: Corint, 2025

Traducere: Sanda Grigoriu 

Născut la Moscova la 25 august 1530, Ivan al IV-lea a fost încoronat țar în 1547 și a murit în 1584, după o domnie marcată de crime și masacre. Deopotrivă sadic și religios, Ivan se considera trimisul lui Dumnezeu pe pământ și credea că va fi iertat pentru toate excesele sale. Paranoia lui bolnăvicioasă l-a făcut să vadă peste tot spioni și trădători, iar cei mai devotați colaboratori ai săi au pierit, unul după altul, în urma unor chinuri atroce. În genunchi, între două rugăciuni, a dat cele mai crunte porunci și s-a căsătorit de decide ori. Cu toate acestea, nu și-a pierdut din vedere misiunea politică și a lucrat la reorganizarea țării și la expansiunea ei prin lupte necontenite împotriva polonezilor, suedezilor și a tătarilor.

Această biografie concisă readuce la viață un personaj extraordinar și constituie o lectură fascinantă pentru cei care doresc să afle cine a fost Ivan cel Groaznic.

8. Întrebarea 7

Autor: Richard Flanagan

Editura: Litera, 2025

De la aventura lui H.G. Wells cu Rebecca West până la fizica nucleară din anii ’30 ai secolului trecut și lansarea bombei nucleare de la Hiroshima în momentul în care tatăl lui Flanagan presta muncă forțată într-un lagăr din apropiere, lanțul evenimentelor ajunge la fisiune când Flanagan, la tinerețe, se trezește captiv într-un râu învolburat, fără să știe dacă va scăpa cu viață sau nu.

Cântec de dragoste pentru insula pe care s-a născut autorul și totodată pentru părinții săi, această combinație hipnotică de vis, istorie, locuri și memorie are ca subiect felul în care viețile noastre sunt modelate de poveștile altora și de poveștile pe care le inventăm pentru noi înșine.

„Întrebarea 7 este scrisă cu un amestec spectaculos de energie aprigă, alter și grijă. E un fel de încheiere a socotelilor, între Richard Flanagan și părinții lui, între Tasmania și trecutul ei, între Japonia și trecutul ei, între autor și el însuși. Mi se pare o carte ce va avea un efect copleșitor asupra cititorilor săi. Cu siguranță, asupra mea l-a avut.” – Colm Tóibín

9. Petru cel Mare

Autor: Henri Troyat

Editura: Corint, 2025

Traducere: Brîndușa Prelipceanu

O forță a naturii umane, Petru I, pe care Ecaterina cea Mare îl considera precursorul și maestrul ei, s-a abătut asupra propriei țări ca o tornadă. Cu o energie și o ferocitate incredibile, el a schimbat fața Rusiei, bulversându-și compatrioții. A răsturnat tradiții, a tăiat bărbi și… capete, a impus veșminte și idei în manieră europeană, a învățat el însuși tot felul de meșteșuguri, mânuind compasul și securea. A luptat necontenit împotriva Turciei, Suediei, repurtând victorii răsunătoare. A sacrificat mii de supuși ca să construiască Sankt Petersburg, a pus zăgaz dominației Bisericii, înlesnind o modernizare binevenită a moravurilor și a credinței.

„Monografia Petru cel Mare a istoricului francez Henri Troyat îmbină armonios înfățișarea biografiei zbuciumate a fondatorului Rusiei moderne cu expunerea marilor sale acțiuni de politică internă și externă, care și-au pus pecetea asupra direcțiilor majore ale evoluției țării sale în afirmarea ca putere continentală și mondială.” – Șerban Papacostea

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Exit mobile version