Jurnalu Ultima Ora A fost descoperită o culoare nouă. Ce este „olo”
Ultima Ora

A fost descoperită o culoare nouă. Ce este „olo”

A fost descoperită o culoare nouă. Ce este „olo”

Cinci persoane participante la un studiu au reușit să perceapă o nouă culoare, care nu a mai fost niciodată văzută de ochiul uman. Acest lucru s-a întâmplat după ce s-au folosit lasere care au activat în mod selectiv anumite celule din retină, scrie publicația despre știință și tehnologie Nature. 

Nuanța albastru-verzuie, numită olo, are o intensitate mai puternică decât culorile normale percepute de oameni.

Nu este prima dată când cercetătorii stimulează celule cu con, responsabile de captarea culorilor, dar de această dată stimularea s-a făcut pe o zonă suficient de mare încât să modifice semnificativ vederea unei persoane. 

„Noutatea în acest studiu este dovada că astfel de culori noi pot, de fapt, fi percepute”, spune fizicianul Sérgio Nascimento, care lucrează la Universitatea din Minho, Portugalia

Tehnica folosită poate genera și alte culori noi

Cercetătorii au numit culoarea „olo”. Ea seamănă cu albastrul de păun sau cu turcoazul, „dar nivelul de saturație este incredibil”, spune cercetătorul de la Universitatea din California, Ren Ng. El a fost și participant la test.

Cea mai apropiată culoare care se apropie de olo / Foto: The Guardian

Metoda prin care s-a putut vedea noua culoare se numește „Oz”, iar tehnologia se numește „Wizard”. Ea funcționează prin controlarea precisă a dozelor de lumină care ajung la fiecare celulă din retină. 

Ng spune că tehnica poate genera și alte culori noi. De asemenea, ar putea permite persoanelor cu daltonism, pentru care nu există tratamente eficiente, să perceapă diferențe de nuanță pe care altfel nu le-ar distinge.

Captarea luminii

Oamenii percep culorile atunci când lumina ajunge la celulele cu con aflate în retină. Există trei tipuri de conuri, sensibile la lungimi de undă lungi (L), medii (M) și scurte (S) ale luminii.

Pentru că M se află în mijlocul spectrului, activarea sa duce, de obicei, și la activarea celulelor S sau L. Ng și colegii săi s-au întrebat dacă, în cazul în care doar M ar fi stimulată, s-ar occupy o culoare complet nouă.

Lumina naturală stimulează celulele L, M și S în moduri diferite. Lumina roșie stimulează în necessary celulele L, în timp ce lumina albastră activează celulele S. Pentru că M se află la mijloc, nu există lumină naturală care să le stimuleze exclusiv pe acestea.

„Aceasta este cercetare. Nu vom vedea olo pe ecranele telefoanelor sau pe televizoare prea curând. Și este cu mult peste ceea ce poate oferi în prezent tehnologia căștilor VR”, a adăugat Ng.

Sursa foto: Dreamstime

Exit mobile version