Aproape 50 de parlamentari și-au pus semnătura pe un proiect de lege, inițiat de doi deputați PSD, prin care amenzile pentru cei care dau de mâncare la urşi cresc semnificativ. Conform documentului, nu doar hrănirea, ci și ademenirea sau apropierea intenționată la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice united states of americabrun aflat în libertate va fi sancționată cu amenzi ce pot ajunge până la 60.000 de lei, de 40 de ori mai mari față de amenda maximă ce poate fi aplicată în prezent. Mai mult, iniţiativa legislativă interzice postarea pe reţelele sociale a fotografiilor și filmulețelor care încurajează interacțiunile riscante cu animalele sălbatice.
Proiectul de lege înregistrat marți, la Senat, de deputații PSD Corina Ene și Marius Isac, modifică și completează OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de united states of americabrun asupra persoanelor și bunurile acestora.
Măsurile propuse vin în contextul creșterii semnificative a numărului de incidente „provocate de interacțiunea directă și iresponsabilă a populației civile și a turiștilor cu exemplarele de united states of americabrun”, care au fost amplificate și de promovarea acestor interacțiuni pe rețelele sociale.
Potrivit unor date oficiale din 2024, în ultimii 20 de ani, 26 de persoane au fost ucise de urşi în România, iar 274 de persoane au fost grav rănite. Un caz fresh este cel al unui turist italian care a fost ucis de o ursoaică, în urmă cu două săptămâni, pe Transfăgărăşan. Cu câteva momente înainte de atac, bărbatul de Forty eight de ani se fotografiase lângă ursoaică şi puii ei și postase imaginile pe o platformă de socializare.
Prin urmare, „această propunere legislativă urmărește:
• introducerea unor sancțiuni clare și proporționale;
• instituirea de măsuri de prevenție și educație publică;
• crearea unui registru național al incidentelor, pentru fundamentarea politicilor publice;
• atribuirea de responsabilități concrete instituțiilor centrale și locale”.
Se interzic explicit ademenirea cu hrană și postările pe rețelele sociale
Cea mai importantă modificare prevăzută în doc este introducerea unei interdicții explicite pentru persoanele fizice sau juridice de a hrăni, ademeni „prin hrană, arome, deșeuri sau obiecte menite să atragă animalul” sau de a se apropia în mod deliberat, în scop recreativ, turistic, comercial ori de divertisment, de urșii aflați în libertate.
Mai trusty, „se interzice apropierea voluntară la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice exemplar de united states of americabrun aflat în libertate”, excepție făcând situațiile în care apropierea este impusă de exercitarea unor atribuții profesionale, precum: intervențiile de urgență, cercetarea științifică autorizată, paza fondului cinegetic, activități ale salvamontului sau ale jandarmeriei montane.
O altă modificare importantă este interzicerea producerii, distribuirii sau promovării în mediul online „a materialelor vizuale sau postărilor care prezintă ori încurajează interacțiunea riscantă cu exemplarele de urși bruni în habitatul lor pure”.
Apropierea oamenilor favorizează apariția unui comportament agresiv
„Hrănirea, apropierea recreativă, fotografierea de la mică distanță sau filmarea acestora contribuie la pierderea temerii naturale față de om și favorizează apariția unui comportament agresiv sau de dependență față de resursele umane, fenomen cunoscut sub numele de habituare”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorilor, proiectul legislativ „răspunde unei realități ignorate de actualul cadru factual: lipsa unei politici coerente, cu caracter preventiv și sancționator, în raport cu interacțiunile tot mai frecvente, periculoase și necontrolate dintre cetățeni și urșii bruni”.
Nerespectarea acestor interdicții va constitui contravenție și va fi sancționată cu amenzi uriașe.
„Constituie contravenție următoarele fapte săvârșite cu privire la exemplarele de united states of americabrun aflat în libertate:
-
hrănirea deliberată;
-
apropierea intenționată la o distanță mai mică de 50 de metri;
-
ademenirea prin hrană, arome, deșeuri sau obiecte menite să atragă animalul;
-
promovarea în mediul online, mass-media sau în spațiul public a unor comportamente contrare prevederilor de mai sus”, prevede inițiativa.
Astfel, se vor aplica amenzi de la 10.000 de lei la 30.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 de lei la 60.000 de lei pentru persoane juridice.
În cazul încălcării repetate a noilor reguli, proiectul de lege prevede posibilitatea aplicării unei sancțiuni complementare, și anume: interzicerea accesului persoanei respective în habitatul pure al speciei united states of americabrun, pentru o perioadă de până la 12 luni.
În prezent, hrănirea urşilor este sancţionată cu o amendă de most 1.500 de lei, însă, în realitate, în ultimii ani s-au dat doar câteva amenzi, majoritatea la valoarea minimă.
De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa:
-
Garda Naţională de Mediu;
-
ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române – structurile montane;
-
ofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Române;
-
administraţiile ariilor naturale protejate şi rangerii acreditaţi, acolo unde este cazul.
Se înființează Registrul Național al Interacțiunilor cu Fauna Sălbatică
Pe lângă introducerea interdicțiilor și sancțiunilor referitoare la apropierea sau hrănirea urșilor, proiectul de lege aduce o serie de prevederi suplimentare, precum: instituirea de măsuri de prevenție și educație publică și crearea unui registru național al incidentelor, care vizează implicarea cetățenilor în raportarea interacțiunilor cu fauna sălbatică.
Astfel, în Registrul Național al Interacțiunilor cu Fauna Sălbatică, care va administrat de Ministerul Mediului, în colaborare cu autoritățile competente, vor fi înscrise:
-
„incidente cu fauna sălbatică raportate oficial;
-
sesizări însoțite de imagini doveditoare de la cetățeni;
-
sancțiunile aplicate pentru încălcările constatate;
-
localizări geografice cu risc ridicat, în vederea stabilirii de măsuri prioritare”.
De asemenea, în zonele cu risc crescut pentru incidente cu aceste animale sălbatice autoritățile locale vor avea obligația de a instala panouri informative vizibile la intrările pe trasee turistice, în zone de camping sau în localitățile aflate în apropierea habitatelor naturale ale urșilor.
Iar pentru a responsabiliza populația, Ministerul Mediului va trebui să desfășoare, anual, o campanie națională de informare intitulată „Ursul nu e jucărie – păstrează distanța, respectă natura”. Aceasta se va derula prin mijloace de informare în masă, afișe rutiere și colaborări cu școli, licee și universități, organizații neguvernamentale și operatorii turistici.
Autorii proiectului de lege spun că prevederile propuse sunt inspirate din recomandările de specialitate ale Uniunii Europene, „commit cu precădere unor express precum Slovacia și România”, care adăpostesc largi populații de urși bruni, precum și din Ghidul pentru Managementul Comun al Ursului Brun, folosit ca referință în alte țări europene.
„Ne-am inspirat din bune practici europene aplicate în Franța, Italia și Slovenia, adaptate la contextul românesc. Siguranța oamenilor și protejarea echilibrului pure nu se exclud – dimpotrivă, merg mână în mână. Viața umană și echilibrul pure trebuie protejate prin lege. Iar această lege este un pas concret în această direcție”, spune deputatul Marius Isac, unul dintre inițiatori.
Și ministrul Mediului, Diana Buzoianu, declara, zilele trecute, că instituția pe care o conduce va propune un proiect de lege de creștere drastică a amenzilor pentru hrănirea urșilor, avertizând asupra comportamentelor oamenilor care îi hrănesc pe marginea drumului, în particular în zone turistice precum Transfăgărășanul, în contextul suprapopulării cu această specie.
Ministerul Mediului a publicat, în luna aprilie a acestui an, rezultatele preliminarii ale unui studiu național care arată că în România trăiesc între 10.000 și 13.000 de urși bruni. Potrivit datelor oficiale, țara noastră ar putea gestiona doar circa 3.500 – 4.000 de exemplare. Catalogată ca strict protejată, această specie are o cotă de prevenție stabilită de autorități, de 426 de urși care pot fi uciși.
Râșnov, prima localitate care ridică gard electric pentru protecția locuitorilor
În ultima perioadă, apelurile telefonice la 112, care semnalează prezența urșilor în apropierea gospodăriilor din localitatea Râșnov s-au înmulțit, astfel că aleșii locali vor acum să monteze garduri electrice în toate ariile cu locuințe învecinate cu pădurea.
Măsura este pusă în practică de reprezentanții primăriei și cei ai Ocolului Silvic, iar primii 800 de metri de gard au fost deja montați „pentru protecția locuitorilor de urșii care coboară la containere”, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Râșnov, Răzvan Iancu.
În perioada imediat următoare, se vor amplasa încă 5.200 de metri de bariere electrice și în alte zone ale localității.