Peste 15.000 de români trăiesc cu Boli Inflamatorii Intestinale, afecțiuni cronice care depășesc sfera digestivă și afectează profund viața de zi cu zi.
Cu ocazia Zilei Internaționale de conștientizare a BII 2025, ASPIIR (Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România) a lansat cardul „Nu pot aștepta!”, care oferă pacienților acces prioritar la toalete, și un Ghid informativ destinat înțelegerii și gestionării bolii. Inițiativa vizează reducerea stigmatizării și sprijinirea pacienților prin empatie, informare și colaborare cu rețele de parteneri din toată țara.
Dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a explicat că bolile inflamatorii intestinale cronice pot avea manifestări extraintestinale variate, deoarece inflamația nu este limitată doar la intestin, ci poate declanșa reacții sistemice. Aceste manifestări pot include afecțiuni hepatice și afecțiuni cutanate. Medicul a subliniat că este foarte important ca aceste manifestări să fie recunoscute, tratate și ca pacientul să fie monitorizat corespunzător. Totodată, este esențial ca inflamația digestivă să fie ținută sub control pentru ca și manifestările extraintestinale să poată fi gestionate eficient.
„În acest an, pacienții au promovat un ghid pentru cei care au boli inflamatorii intestinale. Asociația pacienților – ASPIIR – a promovat acest ghid prin care atrage atenția că există manifestări extraintestinale ale bolii, implicații în sarcină, alăptare, nevoia unei diete speciale și cea de suport psihologic. De asemenea, au lansat un card de acces, un card care să permită persoanelor cu aceste afecțiuni să folosească de urgență toaletele în instituții publice, în companii, în aeroporturi, trenuri. Dacă puteți menționa care sunt manifestările extraintestinale și de ce este nevoie de un astfel de card”, a spus Val Vâlcu.
VEZI ȘI: Card care semnalizează nevoia de acces rapid la toaletă. Așa intri imediat la băile din aeroporturi, magazine, restaurante sau alte locuri când ai urgențe
„Asociațiile de pacienți sunt extrem de importante pentru că ele facilitează gruparea pacienților în aceste grupuri care îi susțin și îi ajută să vorbească pe o voce comună.
Legat de manifestările extraintestinale, ele se asociază într-adevăr cu bolile inflamatorii intestinale cronice, sunt variate. Inflamația, în aceste boli, poate să dea reacții sistemice, nu este strict cantonată la nivelul intestinului.
Vorbim aici de o afectare a ficatului, și poate fi vorba de boala numită colangită sclerozantă primitivă – este o afecțiune care se manifestă prin inflamații la nivelul căilor biliare, ca și mecanism se aseamănă oarecum cu inflamația de pe tubul digestiv și e posibil chiar să fie stimuli antigenici comuni.
Pot să apară manifestări cutanate care sunt precipitate de inflamația trenantă la nivelul tubului digestiv, de tip eritem nodos, Pyoderma gangrenosum și multe alte afecțiuni. Sunt afecțiuni sistemice care pot să apară în același context cu bolile inflamatorii intestinale cronice și este foarte important să le recunoaștem, să le tratăm și să supraveghem pacientul corespunzător atunci când aceste inflamații apar.
De asemenea, e foarte important ca inflamația digestivă să fie stăpânită pentru ca aceste manifestări extraintestinale să poată fi și ele ținute sub control”, a spus dr. Răzvan Iacob la emisiunea Academia de Sănătate de pe DC News și DC Medical.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Jurnalu și pe Google News