Jurnalu Ultima Ora Ciorba de miel ca la mama acasă – rețeta sfântă de Paște
Ultima Ora

Ciorba de miel ca la mama acasă – rețeta sfântă de Paște

Ciorba de miel ca la mama acasă – rețeta sfântă de Paște

Fiecare regiune are varianta ei – cu leuștean, cu tarhon, cu borș sau cu zeamă de lămâie – însă toate au în comun gustul bogat, echilibrul dintre carne fragedă și zarzavat proaspăt și acel strop de „secret” pe care gospodinele îl păstrează cu sfințenie.

O scurtă poveste: de ce miel la Paște?

Consumul mielului în perioada Paștelui își are rădăcinile în tradiția biblică. Mielul este simbolul sacrificiului lui Iisus, iar în cultura românească, carnea de miel este nelipsită din meniul pascal – fie sub formă de drob, friptură sau, desigur, ciorbă acră de miel.

Rețeta clasică românească de ciorbă de miel pentru Paște

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel (cu os – gât, piept, coaste)

  • 1 ceapă mare

  • 2 morcovi

  • 1 păstârnac

  • 1 țelină mică (rădăcină)

  • 1 legătură ceapă verde

  • 1 legătură usturoi verde

  • 3 linguri orez (opțional)

  • 500 ml borș (sau zeamă de lămâie pentru acrire)

  • 2 ouă

  • 200 ml smântână grasă

  • leuștean proaspăt (sau tarhon, după preferințe)

  • sare, piper, ulei

Mod de preparare:

1. Spălarea și porționarea cărnii

Spală bine carnea în apă rece. Poți lăsa bucățile câteva minute în apă cu oțet pentru a mai diminua din mirosul particular (opțional).

2. Fierberea cărnii

Pune carnea în oală cu 3 litri de apă rece. Lasă să dea în clocot, apoi spumează de câteva ori. Adaugă sare și las-o să fiarbă la foc mic ~forty five minute, până începe să se desprindă ușor de pe os.

3. Adăugarea legumelor

Taie ceapa, morcovii, țelina, păstârnacul și ceapa verde mărunt. Călește-le ușor în puțin ulei (opțional, pentru un gust mai intens) și adaugă-le în oală. Lasă totul să fiarbă încă 15–20 minute.

4. Acrirea și legarea ciorbei

Adaugă orezul spălat și borșul fiert separat (pentru a nu tăia ciorba). Mai fierbe totul 10 minute. Într-un bol, amestecă ouăle cu smântâna, apoi adaugă câte un polonic din ciorba fierbinte, amestecând continuu. Toarnă acest amestec în oală, treptat, amestecând bine.

5. Finalul glorios: verdețurile

Adaugă usturoiul verde tocat și leușteanul tocat fin. Potrivește de sare și piper. Stinge focul și acoperă cu un capac 10 minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Variante regionale și trucuri de gust

  • În Ardeal, se folosește tarhon proaspăt și se acrește cu oțet sau lămâie, pentru un gust mai blând.

  • În Moldova, borșul e sfânt, iar ciorba se servește cu ardei iute și pâine de casă.

  • În unele zone, ciorba se dreg doar cu gălbenuș, fără smântână, pentru un gust mai ușor.

  • Pentru o notă modernă, poți adăuga la remaining puțină mentă tocată sau iaurt grecesc, pentru prospețime.

Sfaturi de la bunici:

  • Nu fierbe ciorba la foc mare – vei tulbura zeama și legumele se vor zdrobi.

  • Smântâna trebuie să fie grasă (minim 20%) ca să nu se taie.

  • Nu exagera cu orezul – doar 2-3 linguri sunt suficiente.

De ce iubim această ciorbă?

Pentru că e mai mult decât o mâncare. E despre familie, despre acasă, despre Paștele copilăriei. Este ciorba pe care o servești după ce revii de la biserică, când toată casa miroase a cozonaci, miel la cuptor și bucurie. Este o tradiție cu suflet, care se repetă de generații și aduce mereu zâmbete la masă.

Exit mobile version