Stiri Noi

Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor

Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor

Conflictul izbucnit la granița dintre Thailanda și Cambodgia opune un aliat vechi și experimentat al Statelor Unite unei țări cu o forță armată relativ tânără, care are în schimb legături strânse cu China, relatează CNN.

Bangkok și Phnom Penh își dispută teritorii încă de când puterea colonială Franța a trasat granița, în urmă cu mai bine de un secol.

Încleștările care au început joi au continuat sâmbătă, peste 20 de persoane fiind ucise, alte zeci rănite, în timp ce peste 150.000 de civili au fost evacuați, potrivit oficialilor de ambele părți.

O analiză a cifrelor arată că se preconizează o luptă inegală între cele două părți.

Thailanda are o armată mai numeroasă

Armata Thailandei o depășește pe cea a Cambodgiei vecine, atât ca număr de soldați, cât și în ceea ce privește armamentul.

Cu un total de 361.000 de militari activi, armata regatului este de trei ori mai mare decât cea a Cambodgiei. În plus, aceste trupe au la dispoziție arme la care omologii lor cambodgieni nu pot decât să viseze.

„Thailanda are o armată numeroasă și bine finanțată, iar forțele sale aeriene sunt printre cele mai bine echipate și antrenate din Asia de Sud-Est”, a scris Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) în raportul său „Echilibrul militar 2025”, care analizează forțele armate ale lumii.

Totodată, un clasament din 2024 al capacităților militare a 27 de națiuni din regiune, realizat de Institutul Lowy, plasează Thailanda pe locul 14, față de Cambodgia care se află pe locul 23.

O astfel de disparitate este probabil de așteptat, având în vedere că Thailanda are de patru ori mai mulți locuitori decât Cambodgia și un PIB de peste 10 ori mai mare. Spre deosebire de Cambodgia, Laos și Vietnam, aceasta a fost ferită de ravagiile războaielor care au cuprins regiunea în a doua jumătate a secolului al XX-lea, precum și de colonialismul european care le-a precedat.

image

Calculând factori precum puterea militară, economică, diplomatică și culturală, Indexul Lowy pentru Asia plasează Thailanda pe locul 10, considerând-o putere medie, imediat după Indonezia, dar înaintea unor țări precum Malaezia și Vietnam.

În schimb, Lowy estimează Cambodgia drept o putere minoră în Asia, în același grup în care se află țări precum Bangladesh, Sri Lanka și Laos.

Thailanda, legături puternice cu SUA 

Armata thailandeză este de mult timp un jucător important în politica regatului. Țara se află sub dominația unui sistem conservator format din armată, monarhie și elitele influente.

Generalii au preluat puterea prin lovituri de stat, 20 din 1932, de multe ori răsturnând guverne democratice, potrivit CIA World Factbook, iar armata se prezintă drept apărătorul suprem al monarhiei.

Thailanda este un aliat al Statelor Unite prin Tratatul de Apărare Colectivă din Asia de Sud-Est, cunoscut și sub numele de Pactul de la Manila, datând din 1954, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

În timpul războiului din Vietnam, Thailanda a găzduit resurse ale Forțelor Aeriene Americane la unele baze aeriene, inclusiv bombardiere B-52, în timp ce zeci de mii de soldați thailandezi au luptat de partea Vietnamului de Sud, susținut de SUA, împotriva Nordului comunist.

Legăturile puternice dintre Washington și Bangkok au rezistat timpului. Thailanda este considerată de SUA un aliat major din afara NATO, ceea ce i-a oferit acces la beneficii speciale precum sprijinul american pentru programele sale de armament.

De pildă, Thailanda și Comandamentul Indo-Pacific al SUA găzduiesc exercițiul militar anual Cobra Gold, care a debutat în 1982, dar care între timp a adăugat zeci de alți participanți în afară de cele mai două țări. Este cel mai longeviv exercițiu militar internațional din lume, potrivit armatei americane.

Pe lângă Cobra Gold, forțele thailandeze și americane organizează în comun peste 60 de exerciții, în timp ce peste 900 de avioane americane și 40 de nave ale Marinei vizitează Thailanda anual, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

În ciuda acestei istorii de colaborare cu Washingtonul, armata thailandeză încearcă însă în prezent să mențină o abordare mai neutră față de politica militară, consolidând legăturile cu China în ultimul deceniu.

Nedorind să se bazeze pe nicio țară ca furnizor de arme, țara a dezvoltat o industrie internă puternică de armament, cu ajutorul unor țări precum Israel, Italia, Rusia, Coreea de Sud și Suedia, se arată în raportul „Bilanțul militar”.

Sprijinul Chinei pentru Cambodgia

Armata Cambodgiei este tânără prin comparație cu cea a Thailandei, fiind înființată în 1993, după ce forțele guvernului comunist au fuzionat cu două armate de rezistență necomuniste, potrivit IISS.

„Cele mai importante legături internaționale ale Cambodgiei în domeniul apărării le are cu China și Vietnam. În ciuda dependenței tradiționale de Rusia pentru echipamente de apărare, China a devenit un furnizor cheie”, apreciază IISS.

Beijingul a dezvoltat până și o bază navală în Cambodgia, și anume Baza Navală Ream, din Golful Thailandei, care poate găzdui portavioane chinezești, potrivit analiștilor internaționali.

Cambodgia și China au încheiat în luna mai a șaptea ediție a exercițiului militar comun anual Golden Dragon, considerat cel mai mare exercițiu militar realizat vreodată și care a inclus scenarii de instruire cu foc real.

Relația dintre cele două țări este așteptată să  atingă „un nou nivel și să se dezvolte” anul acesta, potrivit unui raport din februarie publicat pe site-ul în limba engleză al Armatei Populare de Eliberare.

„China și Cambodgia au o prietenie de fier… se sprijină întotdeauna reciproc. Cele două armate se bucură de relații de neclintit și de o fraternitate solidă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, colonelul Wu Qian, într-o conferință de presă din februarie, când a fost întrebat despre posibile fisuri.

Armata cambodgiană are însă nevoie de sprijin.

„Cambodgia nu are în prezent capacitatea de a proiecta și fabrica echipamente moderne pentru forțele sale armate”, se arată în raportul IISS.

Armele de care dispun cele două țări

Sprijinite de ani de zile de SUA, Forțele Aeriene Regale Thailandeze sunt bine echipate, având cel puțin 11 avioane de vânătoare Gripen suedeze moderne și zeci de avioane F-16 și F-5 mai vechi, fabricate în SUA, potrivit IISS. Prin contrast, Cambodgia nu dispune de o forță aeriană capabilă de luptă.

Thailanda are zeci de tancuri de luptă, inclusiv 60 de tancuri VT-4 moderne, fabricate în China, și sute de tancuri mai vechi, fabricate în SUA. Cambodgia are aproximativ 200 de tancuri – acestea sunt vechi, fabricate în China și în Uniunea Sovietică, arată „Military Balance”.

Armata thailandeză se mândrește cu peste 600 de piese de artilerie, inclusiv cel puțin 56 de arme puternice de 155 mm și peste 550 de tunuri tractate de 105 mm. Cambodgia dispune de doar o duzină de tunuri de 155 mm și aproximativ 400 de piese de artilerie tractate de mici dimensiuni, potrivit cifrelor IISS.

În aer, armata are elicoptere de atac Cobra fabricate în SUA, precum și 18 avioane de transport Black Hawk. Cambodgia are doar câteva zeci de elicoptere de transport sovietice și chinezești.

Ce urmează

Analistul militar Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Întrunit de Informații al Comandamentului Pacific al SUA, a apreciat că deși Thailanda are avantajul militar numeric și calitativ, Cambodgia are cel puțin un lucru în favoarea sa – teritoriul de-a lungul frontierei disputate.

„Terenul favorizează accesul dinspre teritoriul cambodgian către zona disputată”, a declarat Schuster pentru CNN.

Și, ținând seama de faptul că forțele cambodgiene ar fi amplasat mine terestre și capcane în zona disputată, este de așteptat ca Thailanda să apeleze mai degrabă la arme cu rază lungă de acțiune, a spus el.

„Forțele Aeriene Regale Thailandeze sunt superioare, iar forțele lor speciale sunt superioare”, a spus Schuster. „Cred că thailandezii vor prefera să pună accent pe puterea aeriană și puterea de foc la distanță în acest conflict.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *