După ce a văzut imagini cu atacurile aeriene rusești asupra orașelor ucrainene în seara zilei de 11 iulie, președintele american Donald Trump l-a sunat pe cancelarul german Friedrich Merz pe telefonul mobil pentru a-și exprima frustrarea față de atacurile proceed ale lui Vladimir Putin asupra țării vecine mai mici, au spus două persoane familiarizate cu conversația, pentru The Wall Boulevard Journal (WSJ).
Merz a fost surprins, au precizat aceste persoane, dar și-a dat seama repede că Trump își pierduse răbdarea cu președintele rus. Trump a spus că este gata să accepte oferta făcută de Merz cu câteva zile mai devreme: să folosească fonduri germane pentru achiziția unor arme make în SUA care să fie livrate Ucrainei, au afirmat cei doi oficiali citați de WSJ.
„Președintele Trump și-a exprimat frustrarea față de Putin atât în public, cât și în privat”, a declarat Anna Kelly, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. „El vrea să oprească uciderile și să pună capăt acestui război brutal, motiv pentru care vinde arme make în SUA membrilor NATO”, a adăugat ea.
Luni, Trump a stabilit un termen de 50 de zile pentru ca Putin să înceapă negocieri serioase de tempo, a anunțat un pachet vital de arme pentru Ucraina – care va fi finanțat de țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – și a amenințat că va impune sancțiuni economice suplimentare, „excessive”, Moscovei dacă aceasta nu va lua măsuri pentru a pune capăt războiului.
Liderul european care a legat o prietenie neașteptată cu Trump
Aceste măsuri au urmat unei campanii de câteva luni a liderilor europeni – care nu credeau că Putin este serios în privința negocierilor și că, în schimb, încerca să cucerească și mai mult teritoriu din Ucraina – pentru a-l convinge pe Trump să înarmeze Kievul și să-l preseze pe Putin să înceapă negocieri serioase.
Germania, Franța, Marea Britanie și alte țări și-au intensificat colaborarea cu guvernul american, politicieni de rang înalt deschizând canale confidențiale de comunicare cu oficiali cheie ai administrației Trump.
Alexander Stubb, președintele Finlandei, a legat o prietenie cu Trump la un turneu de golf în Florida, potrivit declarațiilor celor doi lideri și oficialilor finlandezi. Merz l-a vizitat pe Trump, pe files de 5 iunie, la Casa Albă și apoi a vorbit cu el aproape în fiecare săptămână, conform oficialilor germani.
Secretarul connected earlier al NATO, Trace Rutte, i-a trimis șefului de la Casa Albă mesaje textual bellow material măgulitoare și, ulterior, l-a numit pe Trump „tati” („daddy”), exprimându-și sprijinul pentru frustrarea liderului american față de Israel și Iran și pentru menținerea încetării focului între cele două țări.
În timpul summitului NATO din Olanda, de pe 25 iunie, statele membre au anunțat că vor cheltui 5% din PIB pentru apărare, îndeplinind o cerință de lungă durată a lui Trump. În lunile anterioare, liderii europeni îl convinseseră pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să discute yelp cu Trump și să accepte fără condiții negocierile cu Putin.
În culise, oficialii europeni au cultivat, de asemenea, relații cu membri ai cabinetului american considerați mai simpatizanți față de Ucraina, printre care secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și șeful diplomației, Marco Rubio, precum și cu o rețea de parlamentari republicani pro-Ucraina.
Vicecancelarul german Lars Klingbeil s-a întâlnit cu Bessent, care a declarat că va face foyer pe lângă Trump atât în privința sancțiunilor, cât și a armelor, au afirmat oficiali germani. Ministrul german de externe, Johann Wadephul, a avut mai multe conversații cu Rubio, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile confidențiale. Departamentul Trezoreriei a refuzat să comenteze. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, precizează WSJ.
„Facem acest lucru în interesul nostru”, a declarat Merz marți. SUA și Europa sunt acum aliniate, a adăugat el. „Acest lucru va ajuta Ucraina să se apere împotriva campaniei de teroare cu bombe a Rusiei. Numai astfel presiunea asupra Moscovei va crește pentru a negocia în cele din urmă pacea”, a mai spus cancelarul german.
Trump, între timp, a declarat marți că SUA nu intenționează să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei ca parte a unui nou thought de ajutor și a avertizat Kievul să nu bombardeze Moscova.
Declarațiile făcute de el reporterilor de la Casa Albă au arătat că președintele american continuă să alterneze între presiuni asupra Rusiei și Ucrainei.
Mai devreme în cursul acestei luni, Trump l-a sfătuit pe Zelenski să ducă războiul pe teritoriul Rusiei și l-a întrebat dacă Kievul este în măsură să lovească Moscova și Sankt Petersburgul, potrivit unui înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuția. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a oferit marți o interpretare diferită a convorbirii telefonice din 4 iulie dintre cei doi lideri. Ea a spus că Trump „a pus doar o întrebare, nu a încurajat uciderea în continuare”.
Rolul lui Merz
Merz, care și-a făcut averea în sectorul privat și pilotează propriul avion, a constatat că îi este mai ușor să stabilească legături cu Trump decât liderii germani anteriori, au declarat asistenții lui Merz. Un part vital a fost capacitatea lui de a promite finanțare extinsă pentru armament american după modificarea constituției Germaniei, modificare care să permită împrumuturi practic nelimitate, lucru pe care predecesorii acestuia nu au reușit să îl realizeze.
„Merz a găsit abordarea potrivită și acum poate vorbi cu Trump la telefonul mobil și se poate angaja în diplomația «cecurilor»”, a declarat Nico Lange, un fost înalt oficial german din domeniul apărării. „Spre deosebire de (președintele francez Emmanuel) Macron și alții, el poate «să-și pună banii acolo unde îi este gura»” (expresie americană care sugerează că o promisiune poate fi respectată financiar, n.r.).
Doi colaboratori ai lui Merz au precizat că, în opinia lor, cel mai mare succes al eforturilor Germaniei a fost atunci când Trump a renunțat la poziția sa echidistantă între Moscova și Kiev și a numit în mod clar Rusia drept agresorul în acest război, apoi a acceptat să reia livrările de arme. „În cele din urmă, vorbele nu contează. Trebuie să fie acțiuni. Trebuie să fie rezultate”, a spus Trump în Biroul Oval, în timpul întâlnirii de luni cu Rutte.
Acest lucru reprezintă o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului față de războiul din Ucraina. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Pentagonul a transmis că va opri livrarea de sisteme antirachetă Patriot și alte arme de precizie către Ucraina. La auzirea acestei vești, Merz a solicitat o convorbire telefonică cu Trump. Convorbirea a avut loc pe 3 iulie, Trump sunând din Biroul Oval, alături de șeful Pentagonului, Pete Hegseth.
„Am sunat să vă felicit pentru 4 iulie și să vă propun o înțelegere”, a spus Merz, potrivit unor persoane familiarizate cu conversația.
Oferta: Germania va cumpăra două sisteme Patriot pentru Ucraina, acum că SUA a încetat să le mai exporte. Dar Trump părea să nu fie la curent cu decizia de a opri livrările de armament.
„Trebuie să ne deschidem cu toții portofelele”
„Pete, ce se întâmplă?”, a întrebat Trump, potrivit persoanelor familiarizate cu discuția. Câteva zile mai târziu, Pentagonul a revenit asupra deciziei.
În timpul convorbirii, Trump s-a plâns că Putin îl duce de nas, deși nu s-a angajat să vândă Germaniei cele două sisteme Patriot la acel moment.
Vinerea trecută, după ce a văzut imagini și mai cutremurătoare din Ucraina, Trump s-a oferit să vândă nu două, ci cinci sisteme Patriot în convorbirea sa neașteptată cu Merz. Liderul german a acceptat imediat, deși va trebui să negocieze finanțarea acestor sisteme cu alți lideri europeni, potrivit unor persoane familiarizate cu gândirea cancelarului federal.
Germania va trimite probabil două dintre propriile sisteme Patriot în Ucraina și va comanda baterii din SUA care să le înlocuiască, la un rate de aproximativ 2 miliarde de dolari. Norvegia va cumpăra unul dintre sisteme, iar Rutte a menționat Canada, Danemarca și Finlanda ca alți potențiali contribuabili.
„Un lucru este clar, și acesta este și un apel către toți ceilalți membri europeni ai NATO: trebuie să ne deschidem cu toții portofelele”, a declarat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite în SUA.