Prof. Claudia Chiru atrage atenția asupra importanței clasei pregătitoare ca etapă de prealfabetizare, în care copiii trebuie să lucreze cu sunetele și să-și dezvolte auzul fonematic, nu să învețe să citească și să scrie.
Aceasta subliniază că achizițiile fundamentale din primii ani de școală sunt esențiale pentru dezvoltarea corectă a abilităților de literație.
„Clasa pregătitoare face parte din perioada de prealfabetizare. Învățământul, ciclul primar, este structurat astfel: clasele pregătitoare, întâi și a doua sunt clasele de achiziții fundamentale, iar a treia, a patra, a cincea și a șasea reprezintă dezvoltarea acestor achiziții, diversificarea și îmbogățirea lor.
Așadar, suntem în perioada pregătitoare–întâi–a doua, perioada achizițiilor fundamentale. Clasa pregătitoare este perioada prealfabetară, adică momentul în care copiii nu știu să scrie, să citească, nu știu alfabetul și nu cunosc literele. Abia încep să le învețe.
Este foarte important ca în perioada prealfabetară să se lucreze cu sunetele, pentru că limba noastră este o limbă fonetică. Are la bază foneme și grafeme – adică ceea ce scriem și ceea ce auzim – iar dacă nu auzim foarte bine și nu dezvoltăm auzul, nu vom ști să scriem și nici să citim.
În clasa pregătitoare, exact asta se face: se lucrează foarte mult pe auz, pe sunete, pentru ca elevii să poată deosebi și identifica unde începe un sunet și unde începe celălalt. Se lucrează foarte puțin cu literele de tipar – acestea trebuie doar arătate copiilor, dar nu este necesar ca ei să le scrie sau să citească în clasa pregătitoare. Sunt, desigur, copii care încep în mod natural să citească, dar asta nu înseamnă că trebuie să le dăm noi de citit sau să îi învățăm forțat, pentru că ei trebuie, mai întâi, să cunoască toate sunetele de bază.
Există foarte multe exerciții și variante prin care copilul învață fără să se plictisească și fără să simtă că bate pasul pe loc.
O greșeală foarte mare pe care o fac părinții este aceea de a-i învăța pe copii să citească acasă, sau de a porni de la ideea – promovată uneori și în grădinițe – că, dacă un copil este înzestrat, „trebuie să citească”. Nu. Copilul trebuie să intre în clasa pregătitoare fără să știe să citească, pentru că acolo învață lucruri care pot fi învățate corect doar la școală.
De exemplu, înainte de a învăța să scrie, copilul trebuie să învețe cum să apuce corect creionul. Dacă acest lucru nu a fost corectat la grădiniță, în clasa pregătitoare încă se mai poate interveni. Însă, să știți, dacă apucarea instrumentului de scris a fost învățată greșit, corectarea se face foarte greu. De la o apucare greșită, scrisul ajunge să fie ilizibil, iar deprinderea scrisului este afectată serios.” a spus Prof. Claudia Chiru, la Părinți Prezenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Jurnalu și pe Google News