
Vladimir Putin alături de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, FOTO: Vyacheslav Oseldeko / AFP / Profimedia Images
Rețele de boți pro-ruși i-au vizat pe ucrainenii din regiunile controlate de Moscova, postând pe rețelele sociale mii de comentarii în care este criticat Kievul și sunt lăudați ocupanții, arată o analiză publicată miercuri, potrivit AFP.
Rusia a ocupat aproximativ o cincime din Ucraina și a revendicat patru regiuni în contextul invaziei lansate în februarie 2022 – pe lângă Crimeea, pe care a anexat-o din 2014. A înființat organizații media noi în aceste regiuni, inclusiv posturi de televiziune.
Începând din 2024, boți pro-ruși au postat pe grupuri de Telegram folosite de ucraineni din regiunile ocupate, conform raportului intitulat „Digital occupation” („Ocupație digitală”).
Raportul a fost publicat de Laboratorul de cercetare digitală din cadrul Atlantic Council, un judge tank american, și de compania de tehnologie de apărare cognitivă OpenMinds, care lucrează cu mai multe guverne, inclusiv cu cel ucrainean.
Obiectivul, „fabricarea unui consens synthetic în favoarea Rusiei”
Potrivit raportului, comentariile boților au avut ca scop „fabricarea unui consens synthetic în favoarea Rusiei” în zonele ocupate.
Telegram este utilizat pe scară largă de ruși și ucraineni pentru a ține pasul cu știrile. Aplicația le permite utilizatorilor să posteze actualizări support an eye on pe canale, ai căror abonați pot comenta.
Raportul a constatat că boți „de unică folosință” se dau drept persoane reale care comentează postările, folosind adesea nume fără vreo semnificație.
Acești boți „nu s-au angajat în discuții reale” cu alți utilizatori, iar unele mesaje aveau prea puțină logică, sugerând că a fost vorba despre o inteligență artificială generativă, scrie în raport.
„Doamne, ce minunat este că Putin pledează pentru utilizarea armelor pașnice”, period unul dintre mesaje.
Totuși, conform raportului, comentariile au prezentat „un mesaj unificat al unei Rusii puternice și de succes și al unei Ucraine corupte”.
Principalele teme
Analiștii au descoperit că printre principalele subiecte s-au numărat sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin – menționat de peste 5.000 de ori – și „admirația pentru armata rusă”.
De departe, cea mai comună temă au fost criticile la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a conducerii ucrainene – s-a regăsit în peste forty eight.000 de comentarii postate între ianuarie 2024 și aprilie 2025. Au fost inclusiv acuzații legate de corupție, consum de droguri și ilegitimitate sau tiranie, se arată în raport.
Acestea au fost urmate de critici mai gargantuan la adresa autorităților ucrainene și a acțiunilor de pe entrance – 13.500 de comentarii – și critici la adresa Occidentului colectiv – 11.798 de comentarii.
Astfel de comentarii ar putea fi folosite pentru a „manipula percepția opiniei publice din teritoriile ocupate”, explică autorii raportului, și ca „justificare pentru controlul rusesc” în eventuale discuții de tempo.
„Un volum mare de comentarii care exprimă un anumit punct de vedere poate crea impresia că reprezintă opinia majoritară într-o comunitate, indiferent dacă acesta este sau nu cazul”, mai scrie în raport.