Declarațiile ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cel care spunea că importurile de avocado cresc deficitul comercial au generat mari dezbateri și valuri pe rețelele de socializare. Ministrul revine cu o serie de explicații și arată că importul de avocado a crescut cu 43% în ultimii 2 ani, iar asta afectează deficitul comercial. Ministrul a explicat că este o diferență foarte mare între deficitul comercial și deficitul bugetar, iar el se referea la deficitul comercial al României.
Ministrul Agriculturii: Dacă vrem mozzarella şi avocado şi nu vrem roşii sau brânză de la ţărani, sigur că deficitul comercial va creşte
”Despre deficitul comercial și nu cel bugetar și despre cum a apărut o dezbatere națională despre ce mâncăm: roșia românească cu brânză sau avocado cu mozzarella
Am dat și exemplul mozarella, un alt produs al cărui import a crescut în ultimii doi ani cu 60%.
De asemenea, importăm produse pentru care producția românească nu acoperă necesarul de consum decât o perioadă din an, cum ar fi tomatele în stare proaspătă, pe care fermierii noștri nu au cum să le producă în perioada noiembrie – aprilie, din motive de climă.
Și mai avem și categoria de produse pentru care nu avem încă suficientă materie primă, cum ar fi produsele din carne de porc, dar unde prin măsurile pe care le-am demarat în ultimii doi ani, începem să reglăm lucurile, iar acest lucru se vede și în magazine și în datele INS.
roșii, brânză românească, pui, porc și vită românească!”, scrie Florin Barbu.
Declarațiile lui Florin Barbu, care au inflamat spiritele
Florin Barbu spune că românii au început să consume avocado în exces și că din cauza asta crește deficitul comercial.
„Acum, pe primul loc, este avocado la importurile de fructe şi legume. Gândiţi-vă că un fruct de avocado costă cât trei kilograme de roşii din România. Dacă vrem să mâncăm mozzarella şi avocado şi nu vrem să mâncăm roşii şi brânză de la ţăranii români, sigur că deficitul comercial va creşte. Noi avem în magazinele de retail şi în pieţele noastre brânză românească, dar nu putem să facem prosciutto”, a explicat Florin Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii, la o conferință de presă, conform România TV.