Christian Jarrett, neurolog cognitiv=, explică într-un articol publicat de BBC Science Heart of attention că acest efect este cauzat de felul în care creierul procesează informațiile atunci când schimbăm mediul.
„Nu vă temeți, sunteți departe de a fi singurul care a avut această experiență destul de tulburătoare”, spune Jarrett.
Ce este „efectul ușii”
Mai este numit și „efectul ușii” deoarece trecerea printr-o ușă acționează ca o delimitare mentală între două contexte diferite, ceea ce face ca memoria să fie resetată parțial. Creierul este programat să compartimenteze informațiile în funcție de locurile în care ne aflăm, iar schimbarea spațiului poate duce la pierderea temporară a scopului inițial.
Un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, a analizat acest efect și a concluzionat că impactul asupra memoriei depinde de schimbarea contextului. Dacă două camere sunt identice, trecerea prin ușă nu afectează memoria semnificativ. Însă atunci când participanții la studiu au fost distrași de o altă sarcină în timp ce treceau prin ușă, uitarea a devenit mult mai frecventă.
„Echipa din Queensland a afirmat că acest lucru se potrivește cu experiența de zi cu zi. Mai ales când suntem distrași, suntem mai predispuși să uităm ce făceam când ajungem într-o cameră nouă”, explică Jarrett.
Poți să scapi de „efectul ușii”?
Deși „efectul ușii” nu poate fi eliminat complet, există modalități pentru a diminua impactul. Christian Jarrett recomandă menținerea concentrării asupra scopului atunci când trecem dintr-o încăpere în alta.
De exemplu, notarea unei liste de sarcini pe telefon sau chiar scrierea unui cuvânt-cheie pe dosul mâinii pot ajuta la reamintirea obiectivului inițial, potrivit dcnews.ro.