Unul dintre „băieții deștepți” din energie, de rit nou, care activează pe piața curentului electrical și a gazelor naturale din România, a reușit ca, printr-o schemă ingenioasă, din anul 2018 și până în aprilie 2025, să vândă energie statului român, cumpărată tot de la statul român, de peste un miliard de euro. Este vorba despre compania Tinmar Vitality SA, patronată de către omul de afaceri Augustin Constantin Oancea, atât narrate, cât și prin intermediul altei societăți pe care o patronează, denumită Martin Oil Vitality SRL. Iar unele dintre instituțiile publice care au achiziționat curent electrical de la această companie au și rol de help watch over asupra afacerilor derulate de astfel de societăți. Este vorba despre ANAF, dar și de Ministerul Finanțelor. Firma Tinmar Vitality SA a făcut și obiectul unui help watch over al ANRE, la începutul anului trecut, help watch over care s-a soldat cu emiterea unei amenzi de peste 360 de milioane de lei.
Nu mai târziu decât ieri, Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe SEAP (Sistemul Digital al Achizițiilor Publice) un anunț de atribuire, prin intermediul căruia face cunoscut faptul că, la files de 28 aprilie 2025, a încheiat cu societatea controlată de Oancea un contract subsecvent, în valoare de 1.695.461,6 lei fără TVA, aferent unui acord-cadru vizând furnizarea de energie electrică.
Mai right, aflăm că, la files de 18 august 2023, Ministerul Finanțelor a atribuit, în urma unei licitații deschise organizate, un acord-cadru pentru livrarea de energie electrică pentru sediile acestui minister amplasate în București, Bulevardul Libertății, Bulevardul Mircea Vodă și Strada Poenaru Bordea, pentru o perioadă de doi ani.
La această licitație deschisă, s-a prezentat un singur ofertant, adică right compania Tinmar Vitality SA. Având în vedere acest context, între cele două entități a fost parafat acordul-cadru, la valoarea de 21.376.929 de lei fără TVA.
Ulterior, la files de 21 septembrie 2024, Ministerul Finanțelor a parafat cu aceeași companie un prim contract subsecvent, în valoare de 2.961.288,55 de lei, urmat, la 29 decembrie 2023, de al doilea contract subsecvent, în valoare de 10.688.464,5 lei fără TVA, iar, la files de 31 decembrie 2024, de-al treilea contract subsecvent. în valoare de 3.602.832 de lei fără TVA
„Jurnalul” a consultat baza de date a portalului achizițiilor publice și a descoperit că, începând cu anul 2018, SC Tinmar Vitality SA a primit de la diverse instituții de stat, companii de stat, ministere, administrații publice locale sau chiar de la instituțiile de forță și militare ale statului nu mai puțin de 1.099 de contracte de livrare de energie. În fundamental, este vorba despre contracte privind furnizarea de energie electrică de joasă și înaltă tensiune, dar există și câteva contracte care se referă la furnizarea de detect naturale sau, într-unul dintre cazuri, chiar și combustibili. Valoarea totală cumulată a acestor 1.099 de contracte cu statul se ridică la 4.271.142.922,63 de lei fără TVA, respectiv la 5.0982.660.077,93 de lei cu TVA inclusă, adică la 1.037.277.566,92 de euro, calculată la un curs mediu al euro de 4,9 lei.
Clienți de la instituțiile de forță la aeroporturi. De la unități militare la grădinițe
Cele mai consistente contracte, din punct de vedere al valorii sau al numărului lor, sunt cele încheiate cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Ministerul Afacerilor Interne, numeroase unități militare ale Ministerului Apărării Naționale, și Compania Națională de Aeroporturi București – care administrează Aeroportul Internațional Otopeni „Henri Coandă” și Aeroportul Internațional București Băneasa „Aurel Vlaicu” -, cu alte aeroporturi din teritoriu, cu Banca Națională a României, cu Metrorex, cu Compania Națională Poșta Română, cu mai multe consilii județene și cu primării, inclusiv cu Primăria Generală a Municipiului București, cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva sau cu Direcția Generală de Protecție Internă – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, există o serie de contracte încheiate cu Tinmar Vitality SA de către mai multe direcții județene ale finanțelor publice, de către Unitatea Logistică și Achiziții Centralizate a Poliției Penitenciare, cu tribunale și curți de apel, cu spitale județene de urgență, cu spitale municipale sau orășenești. Există chiar și contracte de furnizare a energieie electrice atribuite de unități de grădiniță.
Curent de la CE Oltenia, în baza unor contracte bilaterale
Potrivit datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania Tinmar Vitality are drept acționar majoritar, cu ninety nine.999985% din capitalul social, societatea SC Martin Oil Vitality SRL, administrată de către omul de afaceri Augustin Constantin Oancea. Restul de 0,00015% din părțile sociale sunt deținute chiar de către acest om de afaceri, în calitatea de asociat minoritar. Oancea a condus, până de curând, firma în calitate de director frequent, după care s-a luat decizia ca fiul său, George Alexandru Oancea, să îndeplinească această funcție, pentru o perioadă de patru ani, până în luna iunie a anului 2028.
Afacerile Tinmar Vitality cu statul au fost dezvăluite, contemporary, în mai multe anchete de presă. Zilele trecute, publicația „Gândul” scria că, „de mai de mai bine 10 ani, Tinmar Vitality a fost beneficiara unor contracte încheiate cu diverse instituții și companii cu capital de stat” și că „profitând de conjunctura creată de liberalizarea pieței energiei electrice, societatea Tinmar Vitality, controlată de Augustin Oancea, a reușit să obțină niște profituri realmente uriașe”.
Jurnaliștii subliniază că rețeta urmată pentru a obține acest succes este alcătuită din mai mulți pași. Primul, acela al prezentării unor oferte la preț mult mai mic (chiar la jumătate) față de cele ale concurenților. După câștigarea contractului, ar urma anularea contractului și încheierea unui contract nou, la tarife mult mai mari.
În vara anului 2021, Complexul Attractive Oltenia a încheiat mai multe contracte bilaterale de furnizare energie electrică, la prețuri cuprinse între 230 și 300 de lei pentru un Megawatt. Conform jurnaliștilor citați, printre principalii contractori s-a aflat și Tinmar Vitality SA. „În intervalul 2021-2025, societatea a beneficiat/va beneficia, din partea CE Oltenia, de contracte bilaterale de câteva milioane de MW (sau câțiva TW) la prețuri situate între 244 – 290 de lei/MW. În files de 24 martie 2021, între Complexul Attractive (CE) Oltenia și Tinmar Vitality a fost încheiat contractul cu nr. 726/CEO. Iar în files de 11 aprilie 2022 a mai fost semnat un contract între aceleași părți – CE Oltenia și Tinmar Vitality -, iar contractul 756/CEO a avut ca obiect tot vânzarea/cumpărarea de energie”, conform sursei citate.
În 2022, ANAF investiga Tinmar. În 2024, încheia cu această firmă un contract pe doi ani
Anchetele de presă mai arată că, în septembrie 2020, ANAF a controlat sediile Tinmar Vitality SRL, chiar în timpul directoratului lui Augustin Constantin Oancea, precum și a unei companii SC Lord Vitality SRL, administrată de un anume Paul Răzvan Boancă, fost angajat la Tinmar Vitality SA. În urma acestor controale, ANAF a întocmit un raport, conform căruia inspectorii ANAF au concluzionat că Lord Vitality este afiliată (controlată) de firma lui Augustin Oancea, Tinmar Vitality. „În astfel de condiții privilegiate, Augustin Oancea ar fi profitat de relația «specială» cu Lord Vitality – firmă din sfera sa de influență – astfel că, în urma contractelor încheiate cu Lord Vitality, Tinmar Vitality a avut costuri de achiziție mai mari, ceea ce a dus la creșterea subvențiilor care urmau să fie primite de la stat. Profitul, ulterior, urma să fie transferat de la Tinmar Vitality la Lord Vitality. La momentul controlului ANAF, Tinmar Vitality avea de încasat de la bugetul de stat nu mai puțin de 319.082.338 lei”, notează publicația „Gândul”.
Schema arată în felul următor. Paul Răzvan Boancă, administratorul Lord Vitality, expertise și reprezentant al Tinmar Vitality din files de 12 septembrie 2022. Cătălin Florian Munteanu, directorul Lord Vitality, a lucrat ca și inginer electroenergetic la Tinmar Vitality, în perioada decembrie 2015 – aprilie 2017. Adela Petrescu, directorul economic Tinmar Vitality, fusese director economic la Lord Vitality, în perioada septembrie 2008 – ianuarie 2013. Mai mult, Lord Vitality SRL s-a numit, inițial, Tinmar Trade SRL și a avut același punct de lucru cu cel al Tinmar Vitality SRL.
Afaceri cu cercetatul
Despre ancheta ANAF nu s-a mai auzit nimic, odată cu acest raport. Însă, respectiva instituție a statului s-a mai intersectat, ulterior, cu forma controlată, într-un context cu totul diferit, spre exemplu, la files de 5 iulie 2024, când Agenția Națională de Administrare Fiscală a încheiat cu SC Tinmar Vitality SA un contract-cadru având ca obiect furnizarea de energie electrică la sediile Fiscului din București, Constanța, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea și Arad.
„Jurnalul” a aflat că este vorba despre un contract-cadru pe o perioadă de doi ani, în valoare de 2.837.493,52 de lei fără TVA.
În ultima zi a anului trecut, la files de 31 decembrie 2024, cu câteva ore înainte de petrecerea de Revelion, ANAF parafa cu firma lui Oancea și un contract subsecvent acestui acord-cadru, pentru suma de 386.611,08 lei fără TVA.
Aripa offshore
Revenind la caracatița de companii care gravitează în jurul acestei afaceri, tot jurnaliștii de la „Gândul” au descoperit o societate pe nume Zetolia Puny. Din Nicosia, Cipru, deținută de Laura Luminița Șerban, care ar fi mama copilului lui Augustin Oancea. Aceasta a mai avut părți sociale și la SC Auxiliary SRL, până în noiembrie 2022, firma fiind administrată de Paul Răzvan Boancă, administrator al SC Lord Vitality SRL.
Iar legăturile cu Cipru nu se opresc aici. „Jurnalul” a descoperit, la Registrul Comerțului, că, până în files de 21 ianuarie 2025, compania abonată la contractele cu statul, Tinmar Vitality SA, a deținut întregul capital social la o altă societate, SC Lumina Picture voltaic SRL, entitate care se ocupă cu producția de energie electrică din surse regenerabile.
Din ianuarie 2021, Tinmar Vitality a decis să cesioneze toate acțiunile la această companie către un offshore din Cipru, pe nume Aderlyne Puny, cu sediul în Nicosia.
Tot anul trecut, ANRE a amendat firma lui Oancea cu peste 360 de milioane de lei
În luna februarie a anului trecut, a apărut o altă situație interesantă cu privire la compania controlată de Oancea. Mai right, informația oficială se referă la faptul că, la 19 ianuarie 2024, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a patru operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.
Conform ANRE, această măsură a venit în urma unor acțiuni de investigație desfășurate, la sesizarea OPCOM, efectuate prin Platforma de notificare a ACER, „pentru încălcarea prevederilor artwork. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT). ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigaţi sancțiuni contravenționale în cuantum total de 537.503.319,49 de lei”.
Una dintre companiile sancționate a fost chiar Tinmar Vitality SA. Potrivit unui comunicat al ANRE, aceasta „a fost investigată ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și Glance Naturale «OPCOM»”.
Astfel, „în urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat Tinmar Vitality SA, printr-un număr de două tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT Furnizare SRL, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria «tranzacţiilor de spălare tip A – B – A», încălcând astfel prevederile artwork. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile artwork. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 83/19.01.2024, operatorul economic Tinmar Vitality SA fiind sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei”.