Jurnalu Politica Sindicatele din Educație încep protestele: „E foarte probabil ca, în 8 septembrie, deschiderea anului școlar să fie în stradă”
Politica

Sindicatele din Educație încep protestele: „E foarte probabil ca, în 8 septembrie, deschiderea anului școlar să fie în stradă”

Sindicatele din Educație încep protestele: „E foarte probabil ca, în 8 septembrie, deschiderea anului școlar să fie în stradă”

Sindicaliștii din Educație vor protesta luni în fața Parlamentului față de măsurile fiscale propuse de Guvern.

Anunțul a fost făcut de președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

„Protestul de luni este la Parlament, având în vedere că Guvernul va angaja răspunderea în Parlament. Este firesc să fim în fața Parlamentului luni. Era programat protestul la Guvern. Avem aprobare și pentru Parlament. Am fost prevăzători”, a declarat Simion Hăncescu.

Creșterea normei didactice pentru profesori sau reformarea sistemului de burse pentru elevi sunt două din principalele măsuri din pachetul fiscal care vizează educația.

„După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil în 8 septembrie deschiderea anului școlar să fie în stradă în București și în toate orașele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă. Să dăm un semnal nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări’, a afirmat Simion Hăncescu, într-o conferință de presă.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că vor fi stabilite cu membrii de sindicat celelalte măsuri de protest care pot fi declanșate: „Ne pregătim pentru începutul anului școlar. Adică, în momentul în care colegii noștri vor veni în școli de la 1 septembrie, vom stabili foarte clar celelalte măsuri de protest care pot fi declanșate cu o acțiune de mare amploare pe data de 8 septembrie și bineînțeles nu excludem absolut nimic, chiar și greva generală. Colegii noștri vor decide”.

„Măsura creșterii normei didactice este iresponsabilă, este cinică și va bulversa un întreg sistem pe o miză financiară nesemnificativă. Suntem în data de 4 iulie, când aproape întreaga mișcare de personal este încheiată. Mai avem doar concursul de titularizare în data de 15 iulie”, a spus Hancescu.

„O școală care are 20 de profesori acum li se mărește norma didactică cu două ore. Automat apar încă două ore. Problema este că acest surplus se va regăsi la fiecare profesor. Ce faci cu ei, că nu au la plata cu ora? Pentru cele două ore unde îi trimiți ? Îi trimiți la o altă școală situată la o distanță apreciabilă”, a explicat liderul de sindicat.

Potrivit acestuia, mărirea numărului de elevi la clasă înseamnă că automat vor apărea clase „mai puține” care au nevoie de niște profesori.

Liderul de sindicat a spus că o altă măsură care va provoca „mari probleme” este schimbarea modului de plată la plata cu ora: „La plata cu ora schimbăm filosofia și împărțim în așa fel încât să fie doar 45% din valoarea unei ore pe care o ai în norma de bază”, a afirmat sindicalistul, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Jurnalu și pe Google News

Exit mobile version