Starea psihică a pacientului oncologic poate influența direct evoluția bolii, susține Ramona Schenker, psiho-oncolog la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova. Potrivit acesteia, optimismul, atitudinea pozitivă și încrederea în vindecare nu doar că sporesc eficiența tratamentului, ci ajută și la o mai bună colaborare cu echipa medicală. În schimb, stresul, frica și gândurile negative pot slăbi imunitatea și pot împiedica procesul de vindecare.
Ramona Schenker a explicat că starea psihică a pacientului oncologic joacă un rol esențial în evoluția bolii. Potrivit acesteia, persoanele optimiste, cu atitudine pozitivă, răspund mai bine la tratament, relaționează mai eficient cu echipa medicală și fac față mai ușor efectelor secundare. În schimb, pacienții negativi sunt mai predispuși la dificultăți.
„O persoană optimistă, cu un psihic bun trece mai ușor printr-o astfel de boală. Se spune că e foarte importantă păstrarea tonusului psihic, că persoanele care cred în vindecare, au rezultate mai bune”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.
„Într-adevăr, din practica mea, cât și așa cum putem găsi în literatura de specialitate, psihicul este efectul de placebo și noi știm că 80% suntem placebo. Este foarte greu să ajungem să credem într-o anumită idee sau într-un anumit obiectiv, deoarece corpul și toate mecanismele corpului ajung să se mobilizeze în acea direcție.
Așa cum avem placebo, avem și nocebo, drept urmare, într-adevăr, persoanele care au caracteristici psihologice pozitive și care intră cu ele în boală, bineînțeles că reacția, aderența lor la tratament, modul de relaționare, de comunicare cu echipa medicală este mult mai bun, față de persoanele negative.
Știm că aceste tratamente specifice, în special chimioterapia și imunoterapia, acționează și la nivelul sistemului nervos central și dau o stare de irascibilitate, de tristețe, de oboseală, toate acestea creând frustrări și potențând caracteristicile personale cu care venim în acest episod al bolii oncologice. Drept urmare, cu siguranță vom avea mai multe probleme cu un pacient negativ.
Mai este și partea de sistem imunitar. Cortizolul scade imunitatea organismului, rezistența și susținerea organismului pe perioada tratamentelor”, a spus Ramona Schenker.
Stresul împiedică vindecarea
Ramona Schenker a explicat că susținerea emoțională este esențială pentru pacienții oncologici anxioși. Rolul psihologului este de a-i ajuta să înțeleagă ce reacții sunt normale în timpul tratamentului și de a reduce tensiunea prin informare. Potrivit acesteia, în cazurile mai severe este necesară o colaborare cu psihiatrii.
„Cortizolul este hormonul stresului. Stresul ajută cancerul, împiedică vindecarea. Ce faceți cu pacienții anxioși, cei fricoși care își fac gânduri negre, sunt preocupați obsesiv de boală, de acest diagnostic?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Acesta este rolul meu în această clinică, de susținere emoțională a pacienților anxioși. În primul rând, trebuie să facem o diferență între ce este normal și anormal să simțim în această situație. Sunt anumite simptome generate și de tratament care sunt normale și atunci facem informare pentru a detensiona pacientul, a-l scoate din zona de tensiune și a înțelege că nu este singurul care trece prin aceste lucruri.
Pacienților care manifestă un nivel ridicat de anxietate le facem o evaluare și, nu de puține ori, apelăm și la ajutorul colegilor specialiști psihiatri pentru că este nevoie și nu putem să gestionăm singuri, tot timpul, doar din punct de vedere al intervenției psihologice.
Pe de altă parte, avem tehnicile care sunt cunoscute și cu efecte benefice în studii și în practica curentă, respectiv tehnicile de relaxare, tehnicile de respirație, avem grupurile de suport prin care pacientul se simte asimilat și validat din punct de vedere emoțional, adică înțelege că nu este singur, că aceasta este normalitatea o perioadă mai lungă de timp. Practic, reglăm așteptările”, a spus Ramona Schenker la DC News și DC Medical.
Video: