Ultima Ora

Stele-n apă și voturi în noapte: alegerea dintre golanul vizionar și profesorul rătăcit

Stele-n apă și voturi în noapte: alegerea dintre golanul vizionar și profesorul rătăcit

freepik.com

voturi, alegeri


Distribuie:

Într-o țară în care trecutul se împletește adesea cu prezentul și unde amintirile din perioada post-comunistă rămân vii, Dr. Alex Todericiu reflectează asupra unei teme controversate din politica românească actuală.

Aflându-se la intersecția între istorie și realitatea politică de astăzi, medicul și autorul adresează dilema alegerii între doi protagoniști ai scenei politice: un tânăr „golan” în costum și un matematician transformat în politician. Cu un ochi critic asupra retoricii electorale, Todericiu pune în lumină sensurile și contradicțiile din spatele acestei opțiuni aparent simpliste, dar profund semnificative.

„Ostenește-te-n amiază să aduni răsplată dreaptă. O priveliste de noapte negrăită te asteaptă,” scria poetul Lucian Blaga și continua: „Zodii sunt si jos subt țară, fă-le numai să răsară… “.

Alegerea între un tânăr „golan,” familist onorabil, care poartă costum și un matematician, haotic de când și-a uitat abacul înmulțirii și împărțirii binelui, după ce a intrat în politică, nu-i neapărat dificilă.

Unul merge des la Washington unde-i invitat și înțelege engleza, celălalt vorbește binișor franceza.

Unul reprezintă cu dârzenie noul val al acelora care se identifică cu cel mai nedreptățit român, Călin Georgescu și caută împreună adevărul. Celălalt crede că după ce s-a reîntâlnit cu frizerul îi va fi dat să-i salveze chiar pe toți, după ce-și mai propuse-se, cu mai puțin de un an în urmă, să aibă bine grijă doar de capitală, astfel de o mai mică parte a țării, dar uită, că s-a răzgândit.

Acum aproape 35 de ani, președintele de atunci al României, astăzi nonagerul Ion Iliescu, îi numea pe tinerii care demonstrau liber împotriva tiraniei: „golani”.

În contextul mișcărilor anticomuniste din România post-decembristă, termenul „golan” a fost reevaluat cu mândrie de protestatarii din Piața Universității, după ce fusese folosit peiorativ de către autorități.

Reclama electorală care astăzi propagă retoric alegerea între un tânăr politician, îmbrăcat la costum, denumit „golan” și un fost matematician, plin de formule vremelnice, readuce în actualitate acest adevărat titlu de glorie de pe vremea protestelor anticomuniste din Piața Universității anului 1990. Monșerul matematician și-a valorizat concurența. Și ne mai gândim odată la vorbele profetice ale lui Blaga: „Sapă numai, sapă, sapă, Până dai de stele-n apă”…


Distribuie:


Urmărește-ne:

Google News link

Whatsapp link

Telegram link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *