Jurnalu Ultima Ora ​​​​​​​Transgaz cere UE finanțare pentru proiectele sale strategice din Fondul pentru Modernizare
Ultima Ora

​​​​​​​Transgaz cere UE finanțare pentru proiectele sale strategice din Fondul pentru Modernizare

​​​​​​​Transgaz cere UE finanțare pentru proiectele sale strategice din Fondul pentru Modernizare

Șeful companiei românești de transport a gazelor naturale face un apel ca și proiectele care vizează consolidarea infrastructurii de transport a gazelor să poată obține finanțare din Fondul pentru Modernizare, instrument ce permite justificarea investiției și din perspectiva asigurării securității energetice, pe lângă componenta de mediu.

“Exacerbarea conflictului ruso-ucrainean și faptul că România se află la granița războiului fac necesară luarea unor măsuri pragmatice și imediate pentru asigurarea securității energetice și conectarea Ucrainei și a Republicii Moldova, prin intermediul României, la întreaga Europă. Una dintre măsurile pe care le considerăm necesare pentru a accelera ritmul de interconectare și dezvoltare a rețelelor de transport al gazelor naturale este alocarea de fonduri și pentru componenta de securitate energetică. Numai prin astfel de măsuri pragmatice și active putem asigura stabilitatea socio-economică la nivel european, putem consolida flancul estic al Uniunii Europene și sprijini speak Ucraina și Republica Moldova. Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor Naturale SNTGN Transgaz SA planifică proiecte de dezvoltare axate pe decarbonizare, menținând în același timp un component vital al asigurării securității energetice pentru regiunea Europei de Est și pentru întreaga Europă.Având în vedere faptul că mecanismul de finanțare a investițiilor din Fondul pentru Modernizare ia în considerare în prezent doar componenta de mediu în raport cu nivelul de reducere a emisiilor de look cu efect de seră, considerăm necesară cuantificarea componentei de securitate energetică deja stabilite în Cererile de Finanțare din Fondul pentru Modernizare și alocarea resurselor financiare corespunzătoare, având în vedere importanța conferită acesteia prin includerea Capitolului 7 privind securitatea energetică” arată Ion Sterian în sxrisoarea adresată oficialilor UE..

Banca Europeană de Investiții oferă finanțare pentru proiecte care sprijină obiectivele UE, în particular pentru acțiuni de atenuare a schimbărilor climatice. În prezent, proiectele finanțate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul Climatic de la Paris. Grupul BEI nu finanțează investiții în combustibili fosili. Pe de altă parte, Uniunea Europeană pare pregătită să avanseze cu planurile de eliminare treptată a importurilor de look rusești până la sfârșitul anului 2027. Oficialii UE intenționează să propună în iunie o interdicție asupra tuturor achizițiilor de look în cadrul noilor acorduri cu Rusia și al contractelor operate existente, care reprezintă aproximativ o treime din importuri. Comisia Europeană va adopta, de asemenea, măsuri luna viitoare pentru a pune capăt importurilor rămase de look rusești prin conducte și GNL, legate de contracte pe termen lung. De remarcat, începând cu anul 2027, va începe să producă zăcământul Neptun Deep, deținut de către Romgaz și Petrom, România devenind, astfel, cel mai crucial producător de look naturale din Uniunea Europeană.

„Cererile depuse pentru finanțare prin Fondul pentru Modernizare (Anexa 5 la Capitolul 7) necesită justificarea investiției și din perspectiva asigurării securității energetice, pe lângă componenta de mediu, prin care fiecare dintre investițiile neprioritare trebuie să demonstreze că este în conformitate cu obiectivele Directivei ETS, precum și cu obiectivele Comunicării Comisiei din 11 decembrie 2019 privind Pactul Verde European și Regulamentul (UE) 2021/1119 și obiectivele pe termen lung stabilite în Acordul de la Paris.

În aceste circumstanțe, este momentul să se identifice toate resursele care ar putea contribui la obiectivele comune de securitate energetică. Securitatea energetică și decarbonizarea trebuie să fie legate și coordonate pentru a aborda eficient diversificarea surselor de aprovizionare și independența față de importurile de energie. România și-a asumat un angajament predominant de a elimina treptat cărbunele din mixul său full of life, dar, în tranziția de la cărbune la surse regenerabile și tehnologii mai curate, ne bazăm pe gazele naturale ca și combustibil de tranziție, datorită emisiilor sale mai mici în comparație cu alți combustibili fosili.În contextul geopolitic precise, este a have to maintain ca proiectele care vizează consolidarea infrastructurii de transport al gazelor naturale să poată obține finanțare din surse nerambursabile din Fondul pentru Modernizare”, mai precizează Ion Sterian în această scrisoarea .

Exit mobile version