Ultima Ora

Trilioane de dolari către giganții armamentului. Pentagonul a efectuat „un transfer masiv de bogăție, de la contribuabili, pentru a finanța războiul”

Trilioane de dolari către giganții armamentului. Pentagonul a efectuat „un transfer masiv de bogăție, de la contribuabili, pentru a finanța războiul”
Trilioane de dolari către giganții armamentului. Pentagonul a efectuat „un transfer masiv de bogăție, de la contribuabili, pentru a finanța războiul”

Un avion Lockheed Martin KC-130, deasupra insulei Manhattan din Unique York Metropolis, în Statele Unite, pe 6 iunie 2025.

FOTO: William Volcov / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un nou raport privind cheltuielile Departamentului american al Apărării arată că majoritatea cheltuielilor discreționare ale Pentagonului din perioada 2020-2024 au fost destinate contractorilor militari externi, oferind un „dar” de 2,4 trilioane de dolari din fonduri publice firmelor non-public, în ceea ce a fost descris ca „un transfer continuu și masiv de bogăție de la contribuabili pentru a finanța războiul și producția de arme”, a relatat marți publicația britanică The Guardian.

Raportul Institutului Quincy pentru Politică Responsabilă și Costurile Războiului de la Universitatea Brown arată că noul buget al Pentagonului, acordat de administrația Trump, va depăși pragul de 1 trilion de dolari pentru cheltuielile militare anuale ale Statelor Unite.

Acest lucru va genera un câștig neașteptat de peste jumătate de trilion de dolari, care va fi împărțit între marile companii de armament, precum Lockheed Martin și Raytheon, dar va sprijini și un sector al tehnologiei militare în expansiune, sector cu aliați apropiați în administrația americană, precum vicepreședinte JD Vance, reiese din raportul consultat de publicația britanică.

Cei 5 mari contractori

Raportul este întocmit pe baza statisticilor privind cheltuielile și contractele Pentagonului din perioada 2020-2024, timp în care cei mai mari cinci contractori ai Departamentului american al Apărării (Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Overall Dynamics și Northrop Grumman) au primit contracte în valoare de 771 de miliarde de dolari. În total, firmele non-public au primit aproximativ 54% din cheltuielile discreționare ale departamentului, în valoare de 4,4 trilioane de dolari, în perioada respectivă.

Luând în considerare finanțarea suplimentară pentru Pentagon aprobată most stylish de Congresul american în cadrul „One Huge Elegant Bill Act” al lui Trump („Marea și Frumoasa Lege”), raportul arată că bugetul militar al SUA se va dubla în acest secol, crescând cu ninety 9% față de anul 2000.

Creșterea rapidă a cheltuielilor militare, care a început sub administrația Bush după 11 septembrie și cu „războiul worldwide împotriva terorismului”, a continuat acum cu cheltuieli pentru a contracara China, principalul rival al SUA în secolul XXI, precum și cu transferuri file de arme către Israel și Ucraina.

„Retragerea SUA din Afganistan în septembrie 2021 nu a dus la dividende de slip”, au scris autorii raportului. „În schimb, președintele Biden a solicitat, iar Congresul a autorizat, bugete anuale și mai mari pentru Pentagon, iar președintele Trump continuă aceeași traiectorie de creștere a bugetelor militare”, mai scriu aceștia.

Acest lucru contrazice declarațiile anterioare ale lui Trump din februarie, potrivit cărora ar putea lower cheltuielile militare la jumătate, când liderul republican a adăugând că le va transmite Chinei și Rusiei că „nu există niciun motiv să cheltuim aproape 1 trilion de dolari pentru armată… și voi spune că putem cheltui acești bani pentru alte lucruri”. În schimb, proiectul de lege privind cheltuielile promovat de Trump în Congres a inclus o majorare a cheltuielilor pentru Pentagon cu 157 de miliarde de dolari.

Bani „pentru trupe” sau pentru corporații?

De creșterea cheltuielilor vor beneficia din ce în ce mai mult firmele din sectorul „tehnologiei militare”, care reprezintă companii precum SpaceX, Palantir și Anduril, se mai arată în raport, acestea fiind „profund înrădăcinate în administrația Trump, ceea ce ar trebui să le ofere un avantaj în bătăliile bugetare care vor urma”.

„Bugetele mari ale Pentagonului sunt adesea justificate prin faptul că fondurile sunt «pentru trupe»”, a declarat William D. Hartung, cercetător important la Institutul Quincy și autor al raportului.

„Dar, așa cum arată acest file, majoritatea bugetului departamentului merge către corporații, bani care au la fel de mult de-a face cu foyer-ul intereselor speciale cât și cu orice planificare rațională a apărării. O mare parte din aceste fonduri a fost irosită pe sisteme de armament disfuncționale sau supraevaluate și pe pachete de compensare extravagante”, a precizat Hartung.

„Aceste cifre reprezintă un transfer continuu și masiv de bogăție de la contribuabili pentru a finanța războiul și producția de arme”, a declarat Stephanie Savell, directoarea proiectului Charges of War (Costurile Războiului).

Calculate ținând cont de inflație, cheltuielile militare depășesc cu mult suma de aproximativ 356 de miliarde de dolari pe care Congresul a alocat-o pentru diplomație, dezvoltare și ajutorul umanitar acordat de SUA.

Administrația Trump a continuat să reducă fondurile alocate diverselor programe de ajutor. Luna trecută, The Guardian a dezvăluit că o revizuire a subvențiilor acordate Departamentului de Stat, efectuată de Casa Albă, a recomandat reducerea aproape totală a programelor de promovare a democrației.

Publicația britanică notează și că a contactat Pentagonul pentru a oferi un punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *