Ultima Ora

Uber și Bolt se revoltă! Brașov și Constanța au interzis trotinetele de închiriat

Uber și Bolt se revoltă! Brașov și Constanța au interzis trotinetele de închiriat

O asociație înființată de firmele Uber și Glide a lansat o campanie de mobilizare a publicului, pentru a forța mâna Primăriei Brașov să redeschidă afacerea cu trotinete electrice, după ce municipalitatea le-a interzis accesul în spațiul public. Brașovul nu este singurul oraș din România care a luat această decizie. Constanța și Timișoara au impus aceeași măsură, de anul trecut, iar în Europa sunt mai multe capitale care au interzis trotinetele, ultima decizie de acest fel fiind luată la Madrid. În timp ce susținătorii trotinetelor vin cu cifre care arată reducerea emisiilor de CO2 și satisfacția publicului consumator de astfel de mijloace de transport, cei care le-au interzis arată că utilizatorii nu respectă regulile de circulație, creează haos în trafic și pun în pericol viețile oamenilor.

Îngrijorarea legată de circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este la nivel mondial, după ce s-a constatat că utilizatorii nu respectă regulile de circulație și își pun în pericol propriile vieți, dar au și provocat un număr mare de accidente în care au pus în pericol viețile altora și au produs pagube materiale semnificative. Din acest motiv, au apărut măsuri de interzicere a circulației acestor trotinete încă din anul 2023.

Prima decizie a fost luată de capitala Franței. În august 2023, Parisul a interzis circulația trotinetelor  electrice de închiriat. Decizia a fost luată în urma votului locuitorilor Parisului care au ales interzicerea acestor mijloace de transport, în cadrul unui referendum din luna aprilie a aceluiași an. Referendumul a trecut cu 90% din voturi, deși prezența la vot a fost de doar 7,5%. Trotinetele de închiriat existau la Paris din anul 2018. Doar locuitorii Parisului care dețin astfel de trotinete le pot folosi în continuare. Primarul Anne Hidalgo declara atunci că cele 15.000 de trotinete electrice care se puteau închiria de la trei companii deveniseră o pacoste pentru mulți parizieni, pentru că făceau slalom printre pietoni sau erau abandonate în locuri nepotrivite după finalizarea cursei. 

Același lucru se întâmplă în toate orașele lumii, iar din aceleași cauze au început să ia același tip de măsuri și alte primării, cea mai recentă fiind la Madrid, capitala Spaniei. Primăria Madridului a interzis, la începutul lunii septembrie 2024, circulaţia trotinetelor electrice închiriate prin aplicații cell, din cauza riscurilor pentru siguranţa pietonilor. 

Constanța, Timișoara și Brașovul au luat aceeași decizie, în țara noastră. S-a pus și problema deținerii unui permis de conducere, având în vedere faptul că aceste trotinete circulă pe drumurile publice și ating viteze destul de mari, iar utilizatorii ar trebui cel puțin să cunoască și să respecte regulile de circulație. Dar s-a pus și problema asigurării lor, ca mijloace de transport, mai ales pentru că produc un număr mare de accidente rutiere și pagube materiale.

Eliminate la Constanța, Timișoara și Brașov

De anul trecut, și autorităţile locale din mai multe orașe din România au decis interzicerea trotinetelor electrice. Reprezentanții primăriilor, ai Poliției Rutiere și ai Poliției Locale susțin că folosirea unor astfel de vehicule se face, de multe ori, în mod iresponsabil și pune în pericol viețile pietonilor. 

Trotinetele administrate de regia locală de transport din Timișoara au fost scoase de pe străzi, municipalitatea explicând că aveau costuri de întreținere pentru 100 de trotinete mult mai mari decât veniturile obținute din închirierea lor. În cei 6 ani de când funcţiona sistemul, doar puțin peste 1.000 de persoane pe an le utilizau anual, iar întreţinerea lor costa aproximativ 1 milion de lei pe an. 

În Constanța erau 300 de trotinete oferite spre închiriere de două firme. Decizia primăriei de a le interzice a venit după ce s-a constatat că utilizatorii le abandonau frecvent în locuri interzise, iar utilizatorii nu au nici măcar o bază minimă de cunoștințe privind circulația pe drumurile publice.

Primăria Brașov a constatat aceleași probleme și a luat o decizie similară, anul trecut, în luna noiembrie. Autoritățile au cerut soluţii operatorilor astfel încât trotinetele să nu mai blocheze locuri de parcare, trotuarele sau zonele verzi, după mai multe plângeri din partea locuitorilor orașului. Ca urmare a introducerii acestei interdicții, companiile Uber și Glide au fost obligate de municipalitate să ridice toate trotinetele din oraș. 

Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Brașov a decis interzicerea circulației trotinetelor electrice de închiriat până când operatorii vor veni cu soluții clare în ce privește stațiile unde vor fi staționate aceste vehicule, în așa fel încât utilizatorii să nu le mai abandoneze oricum și oriunde pe domeniul public. 

Noul Cod Rutier impune noi reguli: Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani; să poarte cască de protecție; se interzice transportul pasagerilor pe trotinete; utilizatorii sunt fi obligați să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive și se impune obligativitatea polițelor RCA.

Măsurile pentru reducerea numărului de accidente în care sunt implicate trotinete electrice au fost impuse la nivel european, după ce s-a constatat o creștere constantă a acestora. Conform Poliției Române, în 2022, accidentele cu trotinetiști au ajuns la 2.218 (268 de persoane rănite grav și 13 decedate), iar 962 de minori au fost vinovați de accidente cu trotinete. În primele 10 luni ale anului 2023, au fost înregistrate 1.865 de accidente cu trotinetiști (224 de persoane rănite grav și 10 decedate), iar 749 de minori au fost vinovați de accidente cu trotinete. Schimbarea legislației prevede: 

Reguli, cursuri și patrule

La Brașov se pune presiune, acum, pe primărie, pentru a se relua activitatea firmelor care închiriază trotinete electrice. Acțiunea de mobilizare a publicului este a asociației înființate de firmele de transport alternativ – Uber și Glide –  numită Coaliția pentru Economia Digitală, care afirmă că peste 50.000 de brașoveni și alte mii de turiști care vizitează anual orașul Brașov rămân în continuare fără mijlocul de transport preferat, trotineta electrică, în urma deciziei surprinzătoare a autorităților locale de a nu acorda încă autorizația anuală de funcționare. Reprezentanții asociației au explicat că prin folosirea lor se reduc mult cheltuielile cu transportul, este degajat traficul rutier și scade nivelul de poluare.

Asociația a anunțat lansarea unei campanii publice pentru a arăta decidenților „interesul și dorința brașovenilor de a avea la îndemână un mijloc de transport util, eficient și prietenos cu natura”, precizând că cele două firme care închiriau trotinete electrice la Brașov – Glide și Lime – au cerut autorizație de funcționare după ce „au răspuns în detaliu tuturor solicitărilor autorităților locale cu privire la staționare, intervenție și siguranța în trafic”, a explicat Cătălin Codreanu, președintele Coaliției pentru Economia Digitală.

Soluțiile identificate de operatori și transmise Comisiei de Circulație a Primăriei Brașov includ stabilirea de locuri de parcare în centrul orașului, limitarea vitezei și accesul interzis în zonele pietonale și cele stabilite de primărie, sesiuni de educație rutieră care ar urma să fie realizate împreună cu Poliția Română, precum și introducerea de teste cognitive obligatorii în aplicații care pot preveni utilizarea trotinetelor de către persoanele aflate sub influența alcoolului. 

Asociația a mai anunțat că cele două firme au constituit patrule care vor activa pe parcursul întregii zile pentru a asigura ordinea și siguranța în exploatare a trotinetelor electrice, iar cetățenii au la dispoziție un număr de telefon la care pot apela oricând pentru a sesiza neregulile. 

1 milion de kilometri și 200 tone CO2

Conform datelor prezentate de asociație, utilizatorii acestui serviciu ar fi folosit trotinetele pentru a parcurge aproape 1 milion de kilometri, evitându-se astfel eliminarea de aproape 200 sute de tone de emisii CO2 în atmosferă, iar cele mai multe curse ar fi fost complementare serviciului de transport public.

„A refuza reluarea serviciului nu ar însemna doar eliminarea unor operatori de servicii de micromobilitate ecologice ci privarea locuitorilor din Brașov de un mijloc de transport intens folosit, mai ales de categoriile vigorous de populație”, spune președintele asociației Coaliția pentru Economia Digitală care îi va invita pe locuitorii Brașovului să își spună punctul de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *