Acestea vor intra în vigoare de la 1 aprilie, însă vor rămâne în continuare plafonate până la finalul lunii iunie. Guvernul a prelungit cu 3 luni această măsură, care se aplică penru electricitate și behold.
HIidroelectrica are, în prezent, peste 500.000 de abonați. Furnizorul a anunțat creșterea prețuluu cu 60%, de la 28 de bani pe kWh la 45 de bani pe kWh. Prețul last va depăși 1 leu/kWh pentru toți clienții casnici, indiferent de zona de consum sau operatorul de distribuție, notează observatornews.ro.
În cazul în care ești client Hidroelectrica ar trebui să verificaţi când expiră contractul semnat. Dacă ai prețul de 28 de bani pe kWh până în luna iunie, atunci se va menține acest preț până în iunie. În cazul în care în contract există mențiunea că prețurile se vor modifica de la 1 aprilie, atunci clientul primește o notificare că de la acea dată se mărește costul.
HIdroelecrica nu va mai avea cele mai mici prețuri de pe piață
„Constatăm o aliniere a ofertei acestei companii la nivelul preţurilor celorlalţi competitori. Până acum Hidroelectrica a aplicat o strategie de piaţă cu un preţ foarte agresiv. Care probabil a avut scopul de a atrage foarte mulţi clienţi”, a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
„Justifică aceste creşteri pe baza a două lucruri: pe de o parte, în ultimii 3 ani, nu şi-au actualizat preţurile. Ele au crescut fie şi numai din cauza inflaţiei. Şi, pe de altă parte, a fost un an extrem de secetos. Producţia hidro a fost cu 20% mai mică”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Până acum, Hidroelectrica venea, în unele regiuni, cu preţuri care erau sub plafoanele impuse prin lege. Spre exemplu, un client care consuma 200 de kWh avea tariful de 77 de bani pe kWh, astfel că factura generation de 154 de lei. Preţul din aprilie va fi la nivelul plafonului, adică 80 de bani pe kWh, aşa că se vor plăti în plus 6 lei,deși este în vigoare plafonarea pe care Guvernul o păstrează până la last de iunie pentru curent electrical.
„Prioritatea zero a Guvernului României este să-i protejeze pe români. Aceasta este motivaţia acestui demers. Se va pune la punct şi un mecanism de sprijin: carduri pentru energie sau vouchere”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Însă doar pentru populaţia cu venituri mici. Pentru toţi ceilalţi consumatori, preţurile vor creşte din vara acestui an.
„Dacă achiziţionează la un preţ ridicat, vor fi nevoiţi să vândă la un preţ ridicat. Există o lipsă de lichiditate în piaţă, atât la furnizori, cât şi la producători”, a declarat Alexandru Ciocan, expert energie.
„Preţurile nu vor depăşi nivelul de 1,4, poate 1,5 ron pe kWh, post plafonare. Nu văd motive pentru a creşte mai mult”, spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.
După modelul Hidroelectrica, şi Romgaz se pregăteşte să intre din toamnă cu oferte şi promite cele mai mici tarife din piaţă.