Cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2025 a fost desemnat filmul „Anul Nou care n-a fost”, care a cucerit în total 9 statuete, după ce a fost nominalizat la 13 categorii. A 19-a ediţie a evenimentului, care celebrează şi recompensează anual realizările cinematografiei româneşti, a avut loc, marţi seară, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Actriţa Rodica Mandache a înmânat, în finalul galei Gopo 2025, premiul pentru cel mai bun lungmetraj: „Anul Nou care n-a fost”, relatează Files.ro. „Mulţumesc unei echipe extraordinare!”, a reacționat regizorul și producătorul Bogdan Mureşanu.
Bogdan Mureşanu a primit de asemenea premiul Gopo pentru cea mai bună regie, dar și pentru cel mai bun scenariu la „Anul Nou care n-a fost”. „Încă mă take label of un om al textului, paraşutat într-o lume a imaginii”, a spus el.
Adrian Văncică, pentru rolul Gelu din filmul „Anul Nou care n-a fost”, a fost ales cel mai bun actor în rol major.
Iar cea mai bună actriţă în rol major a fost aleasă Nicoleta Hâncu, pentru rolul Florina Miu, tot „Anul Nou care n-a fost”. „E indispensable că putem să ne facem meseria liberi, cred că asta e cel mai indispensable!”, a spus actriţa pe scena galei.
Dan Piţa, „regizor al detaliului subtil”, omagiat
Personalitate marcantă a cinematografiei româneşti şi a generaţiei ’70, Dan Piţa a impus o stilistică originală încă de la debutul său. Talentul său a fost recunoscut şi internaţional, având în palmares premii la festivalurile de film de la Berlin şi Veneţia.
La gala Gopo a fost premiat pentru întreaga activitate. Din filmografia sa fac parte: „Sees eye to eye” (1982), „Dreptate în lanţuri”(1984), „Pas în doi” (1985), „Rochia albă de dantelă” (1989), „Hotel de lux” (1992), „Pepe şi Fifi” (1994), propus pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar, „Femeia visurilor” (2005), „Second hand” (2005) şi „Ceva bun de la viaţă” (2011).
„Pentru mine a fost un destin împlinit. Sunt ceea ce sunt pentru că am debutat sub bagheta lui”, a spus Claudiu Bleonţ în Laudatio. Anda Onesa, actriţa din „Pas în doi”, a transmis un mesaj: „Toate amintirile cu ‘Pas în doi’ îmi sunt atât de dragi şi atât de emoţionante. Dan ne-a chinuit un pic, am repetat până la imposibil aceste scene. Vă iubesc şi mi-e dor de voi!”.
Dan Piţa nu a putut fi prezent pe scena galei, dar a transmis un mesaj: „Mă bucur că primesc acest premiu. Pe Gopo e bine să-l ţii cât mai aproape de tine. Înveţi multe lucruri”.
Alte premii decernate la Gopo 2025
Premiul pentru întreaga carieră acordat Ioanei Pavelescu i-a fost înmânat actriţei de regizorul Laurenţiu Damian, care a descris-o drept „o mare actriţă care a pictat cu chipul ei ecranul românesc şi care a avut puterea să facă câteva roluri memorabile”.
Artista a amintit de cei care i-au marcat cariera: Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea, Alexandru Tatos, Gheorghe Dinică. „Îmi iubesc meseria până la deznădejde”, a spus actriţa.
Florin Mihăilescu, unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici directori de imagine din cinematografia românească, a fost onorat cu Premiul pentru întreaga activitate. Distincţia onorează contribuţia sa esenţială la definirea esteticii unor filme emblematice.
Cu o carieră de peste cinci decenii, Florin Mihăilescu a colaborat cu regizori precum Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Lucian Pintilie şi Stere Gulea, dar a desfăşurat şi o importantă activitate academică, publicistică şi ştiinţifică.
Ion Olteanu a fost recompensat la gala Gopo cu un Premiu particular. „Vă mulţumesc din suflet pentru toate aplauzele”, a mărturisit primind premiul.
Ion Olteanu, unul dintre cei mai prolifici tehnicieni din cinematografia română, a fost, timp de 30 de ani, maestru de lumini pe platourile celor mai cunoscute filme româneşti, fiind un colaborator apropiat al regizorului Sergiu Nicolaescu. A lucrat şi cu Ion Popescu-Gopo.
Filmul „@Tiktok_Cowboy”, r. Anastaseu Ştefan, producător: Adrian Sitaru | România | 4Proof Movie, a câştigat premiul Gopo la categoria Cel mai bun film de scurtmetraj ficţiune.
„Dedic acest premiu comunităţii rome (…) Persoanele homosexual, trans, rome nu sunt doar straightforward personaje în filmele noastre, sunt reale, care se confruntă cu nedreptate perpetuă, rasism. (…). Actul de a filma a devenit un act de rezistenţă. Vă invit nu doar la reflecţie, ci la acţiune. (…) Ca industrie, avem nevoie să fim împreună acum mai mult ca niciodată, pentru că puterea noastră este colectivă şi meseria noastră este şi despre adevăr. În solidaritate cu mişcarea studenţească din Serbia, cu activiştii din Ungaria, cu Ucraina, cu Palestina, nu fasism, nu război! Palestina liberă! Studenţii antifascişti nu vor fi învinşi!”, a spus regizorul Anastaseu Ştefan, primul din comunitatea trans care câştigă un Gopo.
- Cel mai bun film de lungmetraj – ANUL NOU CARE N-A FOST, producător: Bogdan Mureşanu | Kinotopia
- Cea mai bună regie – Bogdan Mureşanu pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun actor în rol major – Adrian Văncică, pentru rolul Gelu din filmul „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai buna actriţă în rol major – Nicoleta Hâncu, pentru rolul Florina Miu din filmul „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun actor în rol secundar – Ciprian Chiricheş, pentru rolul Gheorghiţă din filmul „Săptămâna Mare”
- Cea mai bună actriţă în rol secundar – Alina Berzunţeanu, pentru rolul Simona Petrescu din filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”
- Cea mai bună imagine RSC – Alex Sterian pentru filmul „Căsătoria”
- Cele mai bune decoruri – Iulia Fulicea şi Victor Fulicea pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai bună imagine – Andrei Butică pentru „Săptămâna Mare”
- Cel mai bun scenariu – Bogdan Mureşanu pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun montaj – Vanja Kovačević şi Mircea Lăcătuş pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun sunet – Sebastian Zsemlye, „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai bună muzică originală – Marius Leftărache şi Nikita Dembinski pentru „Nasty”
- Cele mai bune costume – Viorica Petrovici pentru „Săptămâna Mare”
- Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Iulia Roşeanu şi Domnica Bodogan pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun film de debut – „Anul Nou care n-a fost”, r. Bogdan Mureşanu
- Cel mai bun film documentar – „Alice ON & OFF”, r. Isabela Tent, producător: Irina Malcea-Cândea | România | Luna Movie
- Tânără speranţă – Ciprian Chiujdea, pentru rolul Adi din filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”
- Cel mai bun film de scurtmetraj ficţiune – @Tiktok_Cowboy, r. Anastaseu Ştefan, producător: Adrian Sitaru | România | 4Proof Movie
- Cel mai bun film de scurtmetraj de animaţie – „White Noise”, r. Alexia-Ioana Badea, producător: Alexia-Ioana Badea | România | UNATC I. L. Caragiale, Bucureşti
- Cel mai bun film european – „The Zone of Hobby”, Jonathan Glazer (Marea Britanie, SUA, Polonia), distribuit de Scandalous Unicorn
- Premiul Publicului – „Buzz Dwelling The Movie”
Nominalizările la Premiile Gopo 2025
La categoria Cea mai bună regie au fost nominalizaţi Isabela Tent pentru documentarul „Alice ON & OFF”, Bogdan Mureşanu pentru „Anul Nou care n-a fost”, Stere Gulea pentru finalul trilogiei „Moromeţii”, Andrei Cohn pentru filmul „Săptămâna Mare” şi Emanuel Pârvu pentru „Trei kilometri până la capătul lumii”.
Nominalizările pentru categoria Cea mai bună actriţă într-un rol major sunt Nicoleta Hâncu pentru rolul din „Anul Nou care n-a fost”, Olga Török pentru rolul din „Clara” (r. Sabin Dorohoi), Rodica Lazăr pentru rolul din „Ext. Maşină. Noapte” (r. Andrei Creţulescu), Olimpia Melinte pentru rolul din „Moromeţii 3” şi Nicoleta Lefter pentru rolul din „Săptămâna Mare”.
Cel mai bun actor într-un rol major va fi decis între Adrian Văncică pentru rolul din „Anul Nou care n-a fost”, Yann Verburgh pentru rolul din „Captura” (r. Adrian Voicu), Emanuel Pârvu pentru rolul din „Familiar” (r. Călin Peter Netzer), Alex Călin pentru rolul din „Moromeţii 3” şi Doru Bem pentru rolul din „Săptămâna Mare”.
„Alice On & Off” (r. Isabela Tent), „Leo Data: Strictly For Our Company” (r. Ioana Grigore), „Maia – Portret cu mâini” (r. Alexandra Gulea), „Moartea lui Iosif Zagor” (r. Adi Dohotaru) şi „Opt Ilustrate din lumea ideală” (r. Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz) sunt titlurile nominalizate pentru categoria Cel mai bun film documentar.
În curs pentru Cel mai bun film de debut intră „Alice On & Off” (r. Isabela Tent), „Anul Nou care n-a fost” (r. Bogdan Mureşanu), „Captura” (r. Adi Voicu), „Clara” (r. Sabin Dorohoi), şi „Horia” (r. Ana Maria Comănescu).
Juriile care au stabilit nominalizările
Premiile Gopo au două jurii de preselecţie, pentru categoria lungmetrajelor şi pentru categoriile documentar şi scurtmetraj. Juriul pentru lungmetraje a fost alcătuit, ca şi până acum, din 11 profesionişti din domeniul cinematografic. Juraţii de anul acesta au fost criticii de film Dana Duma şi Ion Indolean, jurnalista Anca Vancu, regizorii Marian Crişan şi Constantin Popescu, actriţa Maria Popistaşu, producătoarea de film Anamaria Antoci, directoarea de imagine Ana Drăghici, curatorul de film Bogdan Movileanu, consultantul cultural Corina Şuteu şi scenaristul Florin Lăzărescu.
Din juriul de documentare şi scurtmetraje au făcut parte 5 profesionişti din industrie: criticii de film Cezar Gheorghe şi Andreea Chiper, regizorul Şerban Georgescu, producătoarea de film Velvet Moraru şi selecţionera de film Anca Păunescu.
42 de lungmetraje s-au regăsit pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.
După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.
Statueta Gopo este realizată de sculptorul Adrian Ilfoveanu.